Živa izložba panonskog Srednjeg vijeka na Soči

 

 

Prije nekoliko godina u Romans d’Isonzu u Friuliju otkrili su nekropolu iz doba Langobarda. Udruga Invicti  Lupi – Nepobjedivi vukovi –  bavi se  povijesnim prisjećanjima, a svake godine organizira stručne susrete i skupove, uz pomne rekonstrukcije njihova načina života, običaja i borba. U ovom je slučaju riječ o Langobardima u Friuliju.

 

Autor: Luigi Zannini                                                         

Snimatelj:  Alberto Lutman

 

longobardi2

 

U talijanskoj provinciji Gorizia vrlo je zanimljiva nekropola iz doba Langobarda. Ta je nekropola idealna za povijesne “podsjetnike”  kao što je ovaj u organizaciji udruge Invicti  Lupi. Ona podsjeća na postojanje toga starog naroda u području koje je u sedmom stoljeću bilo važno strategijsko uporište.

MATTEO GRUDINA iz udruge kaže: “Nastojimo prikazati povijest Romans d’Isonza likovima ratnika, žena i svih koji su živjeli u Fari, tom starom naselju. Živim slikama prikazujemo tadašnje borbe, mitove i  obrede. Nakon ovog uspjeha kanimo skup ponoviti dogodine.”

Evo na što su se odlučili: na jednom mjestu Invicti Lupi rekonstruiraju obred ukopa langobardskoga ratnika. Na drugom pripremanje jela iz toga doba. Na trećem borbe ili plesove…

longobardi1

Sve je nadasve pomno pripremljeno, vode računa o svim povijesnim detaljima kako bi oživjeli neke trenutke te daleke prošlosti.

 

Književnik MARCO SALVADOR svjestan je ozbiljnosti ovakvih znanstvenih igara: “Važna je precizna rekonstrukcija oružja, odjeće, oklopa od podstavljene kože kako bi oni koji o Langobardima znaju posve malo ili ništa – shvatili kako su izgledali ti ljudi koji su ovdje živjeli u šestome i sedmom stoljeću, pune dvije stotine godina, ali se tijekom povijesti izgubilo sjećanje o tome.”

Sjećanje se budi 1986., kad je otkrivena nekropola s čak stotinjak grobova…

 

longobardi4

Dogradonačelnik Romans d’Isonza MICHELE CALLIGARIS radostan je što je nalazište baš na njegovom području djelovanja: “Gradskoj je upravi darovano ovo važno arheološko nalazište, ali je pred nama i puno obveza kako bismo to povijesno nalazište dostojno vrednovali. To ostvarujemo izložbama, a uskoro ćemo i u edukativnom parku za manju i veću djecu, za školske ekskurzije… Park je upravo na nalazištu.”