Tajna bledskih kremšnita

 

Kremsnite2

 

Bled spada među najljepša turistička mjesta u Sloveniji. Jedna od njegovih znamenitosti je nadaleko poznata slastica – bledska kremna rezina ili bleska kremšnita, priznata kao jelo s nacionalnim porijeklom. 

FEDJA POBEGAJLO, izvršni direktor Sava hotela Bled tvrdi kako je duga njezina povijest: “Originalna bledska kremšnita nastala je 1953. godine. Tada je iz Vojvodine na Bled došao slastičar Ištvan Lukačevič, koji je bio vrlo inovativan i volio je eksperimentirati. Tako je iskušavao kombinacije s kremom od jaja i još od 1953.godine proizvodimo izvornu bledsku kremšnitu po istom receptu, kakav je bio na početku.”

Danas se napravi u prosjeku dobrih pola milijuna kremšnita na godinu i ova lagana i dimenzije ove pjenušave slastice su točno 7 puta 7 centimetara, visoka je 6 centimetara i teška 125 grama. Voditeljica slastičarske radionice ALMA REKIČ otkriva dio recepta: “Sastoji se od mase napravljene od jaja. To su zapravo žutanjci pomiješani s brašnom, mlijekom, šećerom i vanili šećerom. Kada je masa kuhana, dodaju se istučeni bjelanjci. Najveća posebnost je upravo miješanje kreme od žutanjaka s masom od bjelanjaka. To je prilično težak rad, a i osjećaj mora pri tome biti vrlo istančan. “

Slastričari, kao i kuhari, imaju svoje tajne. Ova je kremšnita jedinstvena upravo zbog posebne recepture, kaže Alma: “Posebnost ove slastice je u tome što nema nikakvih dodataka. Sve je na prirodnoj bazi. Kada se lisnato tijesto ispeče, na njega izlijevamo vruću masu. Kada se ohladi, kremšnitu dovršavamo šlagom, razrežemo i posipamo šećerom u prahu.”  A tijekom šezdeset godina ispečeno ih je 12 miljuna.