Studio za suvremeni ples već 50 godina

 

Ples1

 

Plesači koreografi, plesni pedagozi, ljubitelji plesne umjetnosti, skupili su se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti na proslavi 50-godišnjice postojanja i umjetničkoga djelovanja Studija za suvremeni ples. Izravni sljedbenici Ane Maletić, utemeljiteljice škole suvremenoga plesa koja nosi njezino ime, svojih su pola stoljeća proslavili projektom Francesca Scavette “Suprised body project”. Postavljen u 19 zemalja, uprvo je Studijem doživio svoje 20. uprizorenje.

O tome FRANCESCO SCAVETTA kaže: “Zadovoljan sam jer to je uvijek dugotrajan proces, ali je svaki put izazov. Treba uskladiti strane i domaće plesače, sve tehnički urediti, i svaki put pomislim da mi je još jedan dan, ali to je tu i sada. 50 je godina puno, malo ansambala postoji toliko pa govorimo o instituciji.”

Projekt  uključuje dva strana plesača i mladi naraštaj Studija za suvremeni ples  koji uz bok sjajnom Branku Bankoviću pokazuju kako zanimanje za ples itekako postoji. Ansambl su podržali bivši plesači prve umjetničke voditeljice Tihana Škrinjarić i Zaga Živković. Danas ovaj izniman ansambl vodi BOSILJKA VUJOVIĆ MAŽURAN koja govori o njegovu radu: “Trudimo se kroz te internacionalne radionice sa vrlo kvalitetnim pedagozima,ostvariti kontakt kroz rad i upoznavanje i stvoriti nove oblike suradnje koji na kraju rezultiraju sa interesantnim projektima)”.

Izvrsni Studio za suvremeni ples još je jednom stao uz bok svjetskih plesnih ansambala i pokazao kako s nestrpljenjem očekuje još barem 50 sjajnih plesnih godina.