Soelterov Rigoletto u Ljubljani

 

Rigoletto2

 

S Rigolettom je Giuseppe Verdi ostvario u svakom smislu zrelo umjetničko djelo. Prvobitno je opera imala naslov Prokletstvo po Hugoovoj drami Kralj se zabavlja, no austrijska ju je cenzura zabranila, jer je francuski kralj bio prikazan kao razvratnik. Kasnije je libreto napisao Francesco Maria Piave i priču postavio na dvor vojvode Mantovskog, gdje dvorska luda pokušava sakriti svoju kćer pred svijetom i svojim koketiranju sklonim vojvodom, no na žalost mu to ne uspije. 

MARKO KOBAL u naslovnoj ulozi kaže: “Studirao sam ulogu približno godinu dana, jer s Rigolettom treba živjeti, a ne samo pjevati ga.”

BRANKO ROBINŠAK je savršen vojvoda Mantovski: “Verdi je u svom tekstu napisao tako genijalnu glazbu koja se, ako je pravilno izvedešpotpuno stapa s tehnikom, interpretacijom, sa svime.”

A Gilda je zagrebačka sopranistica MARTINA ZADRO: “Jako me veseli što imam mogućnost opet pjevati tako krasnu ulogu, koja je sigurno jedna od najtežih sopranskih uloga.”

U toj lirskoj operi osim Rigoletta najviše odskaču njegova kćer Gilda, kojoj nikada nije bilo dozvoljeno da odraste, te vojvoda Mantovski s lijepim arijama i duetima. A upravo topla Verdijeva melodika doprinosi besmrtnosti ove opere, koja je još uvijek omiljena na svim svjetskim pozornicama. Režija i scenografija predstave u rukama su Detlefa Soeltera, koji se u Ljubljani već okušao u Nabuccu, a solisti su prije svega domaći, slovenski.

Reprize ovoga uprizorenja, koje je otvorilo novu ljubljansku opernu sezonu, na programu su 15. i 29. studenog, 14. i 16. prosinca 2013., te 16. i 18. siječnja 2014.