Loriot, kasna berba karikatura

 

Loriot1

 

“Život bez mopsa – moguć je, ali besmislen”, smatrao je Loriot . Mazne je četveronošce naslikao u bezbroj varijacija…. Recimo Mona Lisa na psu!

Vico von Bülow alias Loriot, bio je  umjetnik vjeran mopsu, slikar, filmaš i glumac. Umro je 2011. i ostavio bezbroj karikatura. Sad su djelomice prvi put izložene i to u minhenskom prostoru Literaturhaus. Njegov ravnatelj REINHARD G. WITTMAN govori o izklošcima: „To je Vico von Bülow darivao poštaru, kvartovskom  policajcu, dakako, i obitelji, svojim zetovima, ili prijateljima kao rođendanski dar ili za odlazak u mirovinu!“ Svojem je liječniku darovao ctež s naslovom: “Prema  poboljšanju”.

Loriot je volio glazbu. Simfonijski orkestar svirao mu je na otvorenju izložbe njegovu verziju Karnevala životinja. Nevjerojatno da se morao dugo boriti kako bi ljudi prihvatili njegov humor! Žene koje plešu zelenog lica, nakladniku primjerice “nisu bile fora”! Kao ni šale oko kave s vrhnjem.

Slikao je do posljednjeg daha, često noću, kad nije mogao spavati. Nesanica ga je poticala na  stvaranje. U tim trenucima mops dobiva i kubistička obilježja.

Ova nadasve zabavna izložba otvorena je do 12. siječnja 2014. u Literaturhaus München.