Lohengrin otvara sezonu u Grazu

 

lohengrin2

 

Opera u Grazu diči se izvedbom opere Richarda Wagnera “Lohengrin” u režiji  Johannesa  Eratha  kojom otvara sezonu. Radnja Wagnerove opere, nadahnuta Parsivalom, smještena je u burno doba ratova u Brabantu u 10. stoljeću.

Vitez Lohengrin zapovijeda Elsi da ga ne pita za ime i podrijetlo. Pjeva: “Nikad me prevariti nećeš, ni svjesno mi tugu nanijeti…” Ta je zabrana središte zapleta. Pod glazbenim ravnanjem Juliena  Salemkoura, u scenografiji Kaspara Glarnera, kostime potpisuje francuskogi modni kreator Christian Lacroix.

Intendantica Opere u Grazu ELISABETH SOBOTKA to komentira: “Vrhunski, profesionalni umjetnik… On je u kostime utkao jedinstven maštoviti aspekt, kostimima je udahnuo čaroliju.”

Američka sopranistica Sara Jakubiak pjeva ulogu Else u alternaciji s Gal Jamesa. Michaela Martens pjeva Ortrudu, a Anton Keremidtchiev Telramunda, dok je Herbert Lippert preuzeo je rolu bolesnoga Johannesa Chuma.

Redatelj se poigrao elementima zemaljskoga i nadzemaljskoga u Wagnerovu čarobnome svijetu. Lohengrin u intervalima igra do kraja svibnja 2014.