Nyíregyháza, dom malog bijelog lava

 

mtv_news-white-lion4

 

Grivasti otac se igra s najnovijim ponosom Parka životinja u Nyíregyházi – malim bijelim lavom. Tek rođena pridošlica se valja po zemlji, još ne zna ni postaviti se na noge.

Nakon sto dana bremenitosti rođen lavić je prvi potomak lavova koji od prošle godine žive u parku. Mužjak je stigao iz jednog nizozemskog zoološkog vrta, a ženka imenom Binti ranije je živjela u jednom češkom parku životinja. Oboje nose gen koji uzrokuje krzno svijetle bež boje, tako im se i  moglo roditi bijelo mladunče. Timaritelji moraju paziti brinu li se roditelji o malom lavu na odgovarajući način.

Voditeljica odjela za divlje životinje Parka u Nyíregyházi ZSUZSANNA RÉVÉSZNÉ PETRÓ kaže: ˝Uvijek uzbuđeno očekujemo dolazak jednog novorođenčeta, a Binti je ovo prvo mladunče i onda smo uvijek zabrinuti ima li životinja majčinski nagon ili ne. Pred Binti kapa dolje jer se ponaša vrlo lijepo i pouzdano se brine o svojem malenom.˝

Od bijelih lavova već samo malo, svega 500 živi u zoološkim vrtovima svijeta, a jedinku koja živi u divljini zadnji put su vidjeli prije dvadeset godina.