Muransko staklo Lutza Holza

 

farbenrausch-1

Pukom slučaju možemo zahvaliti što je Lutz Holz počeo skupljatl muransko staklo. Isprva je samo tražio nešto šareno da ukrasi svoj stan u Berlinu. No uskoro je to preraslo u strast, pa on sad ima jednu od najslavnijih i najvrednijih zbirka Murano-stakla na svijetu.

Težište ja na razdoblju između godina 1940. – 1960. Vrijednost zbirke prepoznala je i minhenska Pinakoteka, te joj posvetila veliku izložbu.

Pod staklenim krovom njezihe rotunde svjetlucaju raznobojna stakla. Sva su djela izrađena na Muranu, otočiću blizu Venecije gdje stoljećima ljubomorno čuvaju staklopuhačke tajne.

Osobito se umijeće traži za najmanje šarene staklene djeliće, na koje ukazuje kurator izložbe JUSEF STRASSER: ˝Elementi se pažljivo polože na podlogu, potom se po tome prijeđe vrućim staklom, pa se zavalja. Onda u to staklo idu različiti uresi.

Među 200 izložaka ima mnogo unikata, kao što je vaza s perom Arhimeda Segusa, koja potječe iz istoimne puhaonice stakla. Nacrti za vaze uvijek su nadahnuti likovnom umjetnošću. Mnoge od ovih vaza izlažu redovito na venecijanskom Bijenalu ili na Trijenalu u Milanu – doista izuzetna čast za vrijedne majstore s otočića Murano, čija se remek-djela na ovoj izložbi mogu razgledati do 20. studenog 2016.