Daruvar, grad koji voli život

 

Većina gradova kontinentalne Hrvatske baštini dugu tradiciju postojanja. Daruvar u središnjoj Hrvatskoj jedan je od takvih gradova. Naselje ondje postoji još od rimskog doba. U vrijeme Austo-ugarske monarhije grad je doživio svoj procvat. A i danas je jedno od atraktivnijih turističkih odredišta, barem što se tiče Daruvarskih toplica. Zovu ga ˝Daruvar, grad koji voli život˝.

 

Autorica: Zrinka Krešo

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

daruvar2

 

Daruvar je već nekoliko puta dobio prestižno priznanje za najljepši mali kontinentalni grad. Već su osnivači grada, obitelj Janković, promišljali o hortikulturi i urbanoj komasaciji.

Dvorac grofa Antuna Jankovića sagrađen je 1771.-e. Oko njega formirao se perivoj, u to doba sadila su se što egzotičnija stabla. Tada nastaje i kupališni perivoj Julijev park, jedan od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ti poznati ljekoviti izvori cijenili su se osobito u liječenju ženske neplodnosti.

Gradonačelnik Daruvara DALIBOR ROHLIK kaže: ˝Duša Daruvara je praktički jedna sinergija Rima, ostavštine grofova Janković, termalna voda, staročeško pivo, Daruvarska vrhunska graševina, dobri i vrijedni ljudi i jedno ugodno druženje“.

U Daruvarskim toplicama provode se razni rehabilitacijski programi. Toplice su specijalizirane za liječenje reumatskih bolesti te neplodnosti. Nalaze su u kupališnom perivoju. Smještaj je u modernoj zgradi ili pak u Vili Arcadia, jednoj od najstarijih građevina u cijelome kompleksu.

daruvar4

Švicarska vila sagrađena je u planinskom stilu, što je bilo jako popularno u Monarhiji. Moda egzotičnih elemenata u arhitekturi došla je do izražaja u Centralnoj blatnoj kupki u maurskom stilu.

Toplice se koriste vodom iz nekoliko termalnih izvora. A za Daruvarce nema ništa ljepšeg od toga nego napiti se na izvoru ispred Antunove kupke.

Doktor Marcel Medak, specijalist zdravstvenog turizma i ravnatelj Daruvarskih ttoplica poučava nas: ˝Njezin sastav pod tim svojim kemijskim sastojima je takav da on dokazano, stručno djeluje ljekovito, temperatura je 47 stupnjeva. Mi je moramo malo pothlađivati da bi se mogla aplicirati. I prvenstveno djeluje protuupalno uz kombinaciju s ljekovitim blatom fangom koji je vulkanskom podrijetla kojeg crpimo s lokacija unutar našeg parka.˝

Dobra voda i lijep krajolik privukli su i druge narode, poput Čeha, Mađara, Srba i Talijana… No ovaj je kraj naseljen još od antičkog doba. To je od davnina poznata činjenica. Svjedok tomu je i carski mrežasti pehar. Istina, služio je za vino – daruvarsku graševinu, nadaleko poznatu. U podrumu grofova Janković čuvala su se neka od najboljih vina ovog kraja.

Brežuljci koji okružuju Daruvar pogodni su za vinograde. Gorje Papuk izletničko je odredište. Na planinarskoj ruti obavezno se svraća na izvor ˝Vranjevinu˝.

daruvar3Zelenilom obiluje i sam grad. Grofovi Janković u središtu grada predvidjeli su prave male oaze idealne za šetnje i odmor. Tu su Rimska šuma i perivoj. U blizini dvorca prije 230 godina posađeno je stablo Ginko bilobe. Danas je to simbol grada, otkriva direktorica Turističke zajednice IVANA PLAŽANIN VUKOVIĆ: ˝To je stvarno jedinstveno drvo i mi smo jako ponosni što se nalazi u centru grada, i što imamo muški i ženski primjerak. I od milja ih zovemo Adam i Eva. I kad got netko dođe u Daruvar jedna od znamenitosti spomenemo i ginko bilobu.˝

Samo ime grada mađarskog je podrijetla i znači Ždralov grad…Ždral se tako nalazi i na grbu obitelji Janković. A Daruvar je baš poput ždrala koji u kineskoj mitologiji simbolizira sreću, dugovječnost, pravednost, marljivost i mudrost.