Shakespearovski povratak Tomaža Pandura

 

rihard2

Jedan od najpoznatijih slovenskih režisera Tomaž Pandur, u suradnji sa  Slovenskim narodnim gledališčem iz Ljubljane nakon 18 godina izuzetne karijere u inozemstvu, vraća se s predstavom na slovenskom jeziku.
Kao bazu potresne drame uzeo je tri Shakespearove drame o kraljevima – Henrika IV., Richarda II. i Richarda III. Vokabular sve trojice je ogolio i usredotočio se na psihu odabranih luđaka, koji su crtali puno puta nesretnu prošlost engleskog dvora.

TOMAŽ PANDUR, režiser kaže: “To su kraljevi koji si predaju krunu, koji se uspinju, padaju i stvaraju taj ciklus primopredaje vlasti, silaska s vlasti, uspona na vlast.

Predstava je sačinjena od tri dijela: prvi dio je dakako uspon, koji je najviše dinamičan i aktivan u načinu prikazivanja – riječ je o Richardu III. I usponu na vlast.

Richard II. predstavlja pad s vlasti, a epilog o smrti je poseban treći dio predstave, koji je u kazališnom smislu posvećen geniju iglumca Radka Poliča.”

Teme koje su vječne i univerzalne – bez obzira na to kakva je vlast. Uvijek su prisutne emocije, osobne borbe, arhetipski koncepti, slike, priče i simboli koji se ponavljaju.

Odbijanje onoga što je Shakespeare danas, i tko su ljudi na vlasti u vrijeme u kome živimo.

BRANKO ŠTURBEJ, glumac u ulozi Kralja Riharda III. za kraj je povikao: “Dajte mi drugog konja, dajem cijelo kraljevstvo za konja!”