“Presađivanje” imuno sistema u klinici Erlangen

 

imunosustav2

Na Sveučilišnoj klinici u Erlangenu prvi su put liječnici presadili cijeli imuno-sistem Dennisu Zeilmaieru.

Ovome 22-godišnjaku dijagnosticiran rak krvi  u terminalnome stadiju.

Bilo mu je tako loše da su liječnici na Sveučilišnoj klinici Erlangen već nakon tri dana krenuli s kemoterapijom i počeli tražiti donora matičnih stanica. Kako bi ga spasili – hitno su mu presadili matične stanice njegove mlađe sestre! No problem je u tome što nakon kemoterapije nestaje sav imuno-sistem – dakle, Dennis je postao užasno osjetljiv na infekcije.

Nakon godine dana laboratorijskih istraživanja – sad liječnici na Sveučilišnoj klinici u Erlangenu imaju nov adut u rukavu. O čemu je riječ pojašnjava prof. dr. Andreas Mackensen: “nakon transplantacije leđne moždine – donoru još jednom uzmemo stanice, takozvane B-limfocite “koji pamte”, pa ih nakon odvajanja tih stanica izvan tijela – prenesemo pacijentu.”

Dennis Zeilmaier prvi je pacijent kojemu su posve zamijenili imuno-sistem. Sad mora kao novorođenče – učiti kako da se brani od virusa i bakterija. Možda će mu pomoći cjepiva protiv dječjih bolesti – da stvori antitijela. Imunosne stanice reagiraju relativno brzo, jer su “obuku” već prije prošle u tijelu njegove sestre.

Ali za virus herpesa moraju naći vlastiti odgovor. U kratkim razmacima provjeravaju hoće li u tome uspjeti. Dennis mora svaka četiri tjedna na kontrolu. Terapiju istražuju i na Sveučilišnoj klinici Regensburgu, Würzburgu i Essenu.

Na jelovniku Dennisa Zeilmaiera, nakon dugo vremena opet je  opet sirova hrana. Imuno-sistem dovoljno stabilizirao. Karina Späth, Dennisova djevojka kaže: “Ne smijemo kupovati žemičke kod pekara, njemu sve mora biti duboko smrznuto. Moramo sve odmrzavati – da u hranu ne dospiju virusi i bakterije!”

Nestao je Dennisov rak – liječnici su zadovoljni novim terapijama i oporavkom, a njime je zadovoljan i Dennis Zeilmaier: “Bilo mi je važno da sad i ja mogu ohrabriti druge pacijente, da još postoji jedna mogućnost. ”

Najesen će se 22-godišnjak moći vratiti na posao, a možda se i nesmetano posvetiti svom omiljenome hobiju – nogometu.