Dokumentarac – Zaklada Luchetta za djecu žrtve rata

 

Marco Luchetta, novinar Talijanske TV RAI Trst, u siječnju 1994. s kamermanom Alessandrom Ota i asistentom Dariom D´Angelom poginuo je tijekom snimanja u Mostaru. U sjećanje na njih osnovana je Zaklada Luchetta – za djecu žrtve rata.

 

Autorica: Vida Valenčič

Kamera i montaža: Aleksander Purič

 

2.Utorak Bin.05

 

Početak 1990-ih na Balkanu: Nakon desetodnevnoga rata u Sloveniji, izbio je rat u Hrvatskoj i zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Stigli su ratni izvjestitelji iz cijeloga svijeta i riskirali život, među njima Marco Luchetta, novinar Talijanske TV RAI Trst.

On je u siječnju 1994. s kamermanom Alessandrom Ota i asistentom Dariom D´Angelom u Mostaru snimao dokumentarac o sudbini ratne djece kojoj su silovali majku ili kojoj su roditelji poginuli u ratu. Tada su u Mostaru žestoke borbe Hrvata, Bošnjaka i Srba pokosile mnoge žrtve, a srušen je i gradski simbol, stari most na Neretvi.

Ekipa je 28. siječnja 1994. stigla u kuću u Ulici Maršala Tita u istočnome Mostaru. U podrumu te zgrade sklonili su se bjegunci, među njima mnoga djeca.

 

2.Utorak Bin.06

 

Luchetta je intervjuirao maloga Zlatka, kad je u neposrednoj blizini eksplodirala  granata i ubila novinara Luchettija, kamermana Ota i asistenta D´Angela. Njihova su tri tijela zaštitila dječaka, koji uopće nije bio ozlijeđen.

Tragična je smrt trojice suradnika RAI Trst izazvala u gradu tugu i val solidarnosti s obiteljima trojice poginulih. Već u  tjednima nakon te nesreće, u krugu ožaloščenih obitelji i njihovih prijatelja nastalo je još nešto, u znak da i strahote mogu uroditi pozitivnom reakcijom.

Marco Luchetta i njegova snimateljske ekipa htjeli su prikazati  dječje sudbine u ratnoj zoni. Što je prikladnije da se sačuva sjećanje na te ljude, nego stvoriti nešto da se pomogne djeci!?

 

2.Utorak Bin.02

 

Tako je nastala Zaklada Luchetta – Ota – D´Angelo. Počelo je kad su se maleni Zlatko i njegova obitelj izvukli iz ratne zone pa preko Trsta stigli u Švedsku. Iz te je prve okosnice izrasla organizacija koja pomaže teško bolesnoj djeci cijeloga svijeta i vraća im osmijeh na lice.