125 godina zagrebačkog Botaničkog vrta

 

Botanicki0

Botanički vrt, u samom središtu Zagreba  već 125 godina pruža utočište od gradske vreve. Zelena oaza za posjetitelje, a koristan za studente Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Naime, njima su sve biljke  predmet istraživanja.

mr. sc. Biserka Juretić, voditeljica vrta kaže: “Poseban je po tome što je to najstariji sveučilišni vrt u Hrvatskoj. Nastao je krajem 19. stoljeća i  građen je tipično u stilu kako su se u to vrijeme oblikovali botanički vrtovi.”

Vrt se prostire na gotovo 5 hektara. Podijeljen je u nekoliko cjelina. Arboretum u stilu engleskih  perivoja zauzima najveću površinu, cvjetni parter je u francuskom stilu. Tu je i 14 staklenika za tropske biljke. Naravno tu su i biljke iz Hrvatske. Posebno se ističu endemske, poput dubrovačke zečine.

Biserka Juretić, pojašnjava kakva je danas situacija: “Sada u ovo doba u 21. st., pričam o sveučilišnim botaničkim vrtovima – o toj skupini vrtova, glavna i najvažnija djelatnost je, upravo, uzgoj samoniklih biljka tog kraja s ciljem zaštite biološke raznolikosti.”

Egzotično bilje nekada je bilo u modi. I u botaničkom vrtu ga ima dosta. Čak i s dalekih kontinenata. Tako je baš u povodu  125. godišnjice posađen Australski stribor, koji su botaničari otkrili tek prije 20 godina.

Ulaz u vrt je besplatan.

Treća je zagrebačka znamenitost po broju turista koji ga posjete. Zakonom je zaštićen kao spomenik prirode i kulture tj. spomenik  vrtne arhitekture.