Ukusne ruže iz Gornje Falačke

 

Svatko zna da su ruže lijepe. Katkada krasno i mirišu. Ali manje je poznato da su jestive. Petra Bergler-Fischer iz Schwarzenfelda u Gornjoj Falačkoj posvetila se upravo tome: različitim poslasticama od latica ruža koje sama uzgaja. Bere ih s više od dvije i pol tisuće ružinih grmova na svojem imanju, a u tome sudjeluje cijela obitelj.

 

Autor: Frieder Käsmann

Snimatelj: Ralf Zipperlen

 

rosendelikatessen6a

Svježe ubrane ružine latice, domaći destilirani alkohol… Sve to pustiti da odstoji nekoliko tjedana. Prvi je korak do najfinijega ružina likera. Time se Petra Bergler-Fischer iz Schwarzenfelda u Gornjoj Falačkoj bavi više od dvadeset godina. Sve je počelo posve bezazleno, od nekoliko ruža u ružičnjaku i ružina likera koji su darovali prijateljima: tih je nekoliko ružinih grmičaka već odavno naraslo na dvije i pol tisuće ružinih grmova, cijelo polje. Te plemenite biljke postoje već dvije tisuće godina. A ovdje ih, za preradu u razne poslastice, otkidaju nimalo nježno.

Petra je, kao i njezin muž, diplomirala agronomiju, zna musti krave i voziti traktor. Ali kad im imanje više nije bilo dovoljno unosno – dosjetila se, kaže: ˝Baka mi je uvijek govorila da nevolja potiče maštu. Zatrebao nam je još jedan obiteljski prihod, morali smo naći svoju nišu na tržištu, zaraditi novac!˝

Iako joj pomaže cijela obitelj, Petra sama uzgaja sve ruže, ništa ne kupuje. Tako sebi i svojoj klijenteli jamči najbolju kakvoću. Ali to košta puno vremena i snage. ˝Svaki dan, od početka cvatnje do prvoga mraza, mi žanjemo, i petkom i svetkom, po kiši i po suncu, ističe PETRA BERGLER-FISCHER.

rosendelikatessen8a
Svakoga je dana s njom kći, diplomirana glumica, od rođenja s ružama. ˝Ja sam s njima odrasla, sad imam 22 godine, a tvrtka postoji 23. Zahtijeva svakodnevni rad, teško se od toga odvojiti… Dakako, želim poći svojim putem, ali uvijek pokušavam pomoći, raditi i kod kuće˝, kaže VRONI FISCHER.

Pomaže doista kad god može, a svake sezone moraju ubrati tonu cvijeća. Prvo žanju i beru svježe cvjetove, pa ih sortiraju prema vrsti i kakvoći. Ruže su oduvijek na cijeni, kao delikatesa ili u ljekovite svrhe.

Petra zna pripremiti sve – od Gewürza do želea, od senfa i raznih osvježavajućih pića do ružine tjestenine i čokolade! Sve što se može pripremiti od ˝kraljice cvijeća˝.

Lišće suše osobitim postupkom kako bi se što bolje očuvalo. Sami su osmislili sušare, a one su poslovna su tajna, kao mnogo toga u kući Bergler-Fischer, jer za preradu ruža traži se veliko znanje. Zašto bismo uopće jeli ruže? Petra odgovara: ˝Ruže nemaju vitamina, osim šipka koji je ružin plod, ali su pune mirisa od kojih nisu svi dešifrirani. Ima otprilike 400 mirisa, a, naravno, svi oni na neki način djeluju na ljude.˝

rosendelikatessen2a

Nakon nekoliko mjeseci, koncentrat ružinih latica za liker filtrira se i reducira. Pravi liker od ružinih latica uvijek ima nijanse jantara: svijetlosmeđ je ili tamnosmeđ.

Ni sam muž isprva nije vjerovao u ružin projekt. Danas se DIETER FISCHER prisjeća: ˝Kad mi je žena rekla da pokreće ružin projekt, mislio sam da je poludjela. Nisam slutio da poslovi s ružama mogu tako krenuti.˝

A krenulo im je. Ne zato što je ružina sol sad u modi, nego zato što je Petra neumorna i vrijedna, a pomaže joj svaki član obitelji. Zato je budućnost njihove ružine manufakture – ružičasta.