Andrej Koruza, umjetnik mozaika

 

Mozaik ima dugu povijest, koja započinje tri tisućljeća prije Krista u Mezopotamiji. Tradiciju izrade mozaika preuzeli su i razvijali također antička Grčka i Rim. Tek tijekom zadnjih desetljeća ta se drevna umjetnost sve više usmjerila na eksperimentiranje. Jedan od pionira na tom području je i mladi slovenski umjetnik Andrej Koruza. Njegove instalacije mozaika narušavaju uhodano razumijevanje tog medija i postavljaju ga u novi kontekst.

 

Autorica: Kaja Solina

Snimatelj: Uroš Hočevar

 

KORUZA4

 

Andrej Koruza mozaicima se bavi već dobro desetljeće. U furlanskom Spilimbergu pohađao je svjetski poznatu školu mozaika. Ubrzo je utvrdio da ga izrada klasičnih mozaika ne zanima, te je počeo istraživati nove načine za obradu tog medija.

Prije četiri godine na umjetničkom festivalu u Raveni upozorio je na sebe s  interaktivnim mozaikom ˝Znakovi s granice˝ (Znamenja z meje). Površinu valovitog mozaika sastavlja 15.620 dijelića od stirodura, a podloga je od drveta i metala. Opremljen je pipcima za prepoznavanje kretanja i elektromotorčićima koji ga pokreću.

ANDREJ KORUZA objašnjava: ˝Kod mozaika sam se već vrlo rano počeo baviti pitanjem alata i kako je alat povezan s mozaikom što ga izrađuješ. Kod mozaika se obično koriste nakovanj in čekić. Pomoću njih oblikuješ komadiće kamena. To je stvar, koja se već dvije tisuće godina nije promijenila.˝

KORUZA

Prihvatio se izrade mozaika i pomoću aparata za varenje i bušilice, a kao materijal koristio je željezo. Nastao je mozaik Strukture, za koji je nadahnuće dobio prilikom proučavanja pojava u društvu. Nekih smo svjesni, a neke na nas djeluju nesvijesno, na način kao što se kod ovog mozaika briše granica između dijelića i sjene.

Kroz mozaik razmišlja o procesima u društvu i djelovanju sistema. Djelovao je i u ˝Grupi˝, inovativnoj skupini arhitekata, dizajnera i obrtnika, koji djeluju na području socijalnih projekata i dobrovoljstva. Sudjelovali so i u ˝Gostioni rada˝, poduzeću koje mladima pruža obrazovanje i zaposlenje.

˝Taj projekt i srodan projekt centara ponovnog korištenja bili su pilotni projekti na području socijalnog poduzetništva u Sloveniji. U našoj su domeni bili cjeloviti grafički identitet, arhitektonska koncepcija i oblikovanje interijera te završna izrada˝, govori KORUZA.

Trenutno živi i stvara u Ljubljani, gdje u prostorima Stare Tobačne tovarne (Stara tvornica duhana) ima radionicu. Tehnički je tip, koji voli rješavati i praktična pitanja. Nadahnuće za tehničku izvedbu svojih mozaika više puta dobije baš u radionici.

KORUZA2

Priprema novu mozaičnu instalaciju ˝Trk˝ (Sudar), koja u mozaik unosi dinamiku. Proces vodi do novog mozaika, kod koga stvaratelj postavlja određene okvire sistemu, a zatim taj sistem djeluje sam.  Riječ je o djelovanju sistema kod koga ne možemo najaviti rezultate.

˝Ideja je da se dva dijelića susretnu, jer u mozaiku se dijelići nikada ne susretnu. Prilikom susreta dva dijelića nastane zvučni učinak, koji može eskalirati do izvjesne razine, kada postane kaotično i onemogućuje komunikaciju. Više se ne zna koji dijelić je uzrokovao koji zvuk˝, otkriva.

U svom se radu uvijek kreće na granici mozaika. Tako je u Drobilici realnosti v instalaciju uključio i posjetitelja, koji s pomicanjem dijelića sudjeluje u stvaranju vizualnog i zvučnog identiteta umjetničkog djela.

U razdoblju koje je sve više obojeno tehnologijom, Koruza uspostavlja veze između drevne umjetnosti izrade mozaika i tehnologije 21. stoljeća.