Stolni nogomet iz Bavarske

 

Zaljubljenika u nogomet mnogo je. Onih koji se u nogomet razumiju još i više. Ali, isto je tako puno i ljubitelja stolnog nogometa. I kao u pravom velikom nogometu i stolni nogomet ima svoje turnire, pa čak i Europsko i svjetsko prvenstvo. Većina je stolova za stolni nogomet potekla iz istočnobavarske firme ˝Leonhart˝. Nakon Drugog svjetskoga rata stolar Xaver Leonhart usavršio je brze sportove, pa i stolni nogomet i osvojio tržište. Nakon njegove smrti njegova je kći vodila tvrtku.

 

Autor: Fabian Feiner

Snimatelj:  Jo Stemmer

 

Kickerfabrikant2

 

U pivnici u Simbachu sjajno je posjećen, I to svake večeri, mjesni derbi u stolnom nogometu. Lopta je okrugla, sreća varljiva, ali ovdje igra traje tek nekoliko minuta.

Iako je doba računalnih igra stolni je nogomet doživio svojevrsnu renesansu, a ljubitelja ove igre ne manjka. Ne manjka ni stolova na kojima se igra. U Harburgu, u Donjoj Bavarskoj, napravljeno je više od sto tisuća takvih stolnih nogometnih stadiona. Šefica Helga Fidler stručnjakinja je u tome muškom carstvu. Ona je kći osnivača tvrtke ˝Leonhart˝.

 

 

 

A kako je uopće počela proizvodnja stolova za stolni nogomet HELGA FIDLER objašnjava: ˝Tata je kao mlad stolar osnovao tvrtku 1949. godine i nazvao je ˝Leonhart˝. Prije je proizvodio vrata i prozore, ali pronalazački duh mu nije dao mira te je registrirao svoje patente. Izlagao je pokućstvo na sajmu i slučajno je upoznao neke ljude koji su se bavili proizvodnjom automata. Tada mu je palo na um da ljudi uvijek igraju nogomet. Osmislio je stol za stolni nogomet i mjesto gdje se ubacuje novac. Taj mu je posao procvjetao.˝

 

Kickerfabrikant3

 

Na žalost, mnoge od zabavnih igara ˝Leonhart˝nisu preživjele početak računalnoga doba i uskoro su nestale iz prodavaonica igračaka.

Već je potrkaj 1960-ih godina napravljeno dvadeset tisuća garnitura stolnog nogometa. ˝Leonhart˝ je opskrbljivao Njemačku, ali i otkrio novo tržište – Ameriku. Preusmjerili su prodaju prema Zapadu. Američki je nogomet žešći i brži. Kako bi ostali na visini u toj novoj igri, otkrili su nov adut. Xaver Leonhart i njegova kći sve daju za svoj omiljeni stolni nogomet.

 

 

 

Od početka stolnog nogometa u proizvodnji se jako malo toga promijenilo: figure su plastične, a stadioni imaju bešavne uglove. U tvornici još i sada imaju Leonhartov primjerak nove generacije, a zamjenske dijelove rijetko kada rabe. Ekipe su plaćale ulaznicu kako bi igrale na tim nogometnim stadionima.

 

Kickerfabrikant4

 

Svaka ekipa ima jedanaest igrača, dvadeset i dvije šipke te šezdeset i šest figura. Navečer se okupi društvo i igra.

Danas posao vode osnivačevi unuci i proizvode uglavnom sve za stolni nogomet.