Najvažniji svetac Švaba u Dunaharasztiju

 

Sveti Ivan Nepomuk je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih narodnih svetaca. Smatraju ga čuvarem ispovjedne tajne jer svome vladaru, kralju Vaclavu IV. nije bio spreman odati što je njegova supruga govorila na ispovijedi. Zato je kralj dao baciti svećenika sa praškog Karlovog mosta u Vltavu gdje se prema legendi dogodilo čudo: rijeka je presušila i našli su mrtvo tijelo svećenika i mogli su ga pokopati. Možda zbog ove priče je sveti Ivan Nepomuk postao zaštitnik vode, putnika na vodi i zanimanja povezanih s vodom. U Dunaharaszti već je prije 300 godina dobio kip i do danas ga okružuje veliko štovanje i ljubav.

 

Atorica: Éva Gerner

Snimatelj: Zsolt Végh

 

MTV_Donauschwaben-Fest1a

 

Dunav kod Ráckeveakada, zalazeće Sunce šalje posljednje zrake na vodu. Na njegovoj lijevoj obali leži grad Dunaharaszti, udaljen jedva dvadeset kilometara od Budimpešte i već barem sto godina i u svom imenu nosi rijeku. Po njemački ga jednostavno zovu Haraszt i taj naziv je jako dobro poznat u okruženju. Nijemci ovdje žive od 1690-tih godina. Njihovo naseljavanje na gotovo opustošena mađarska područja počelo je nakon istjerivanja Turaka i županijski popis stanovništva u 1750-tim godinama već navodi oko sto njemačkih obitelji. Vlastelini mjesta su barun Ferdinánd Antal Laffert i njegovi nasljednici.

 

 

 

Obitelj Laffert je dala sagraditi prethodnicu sadašnje neogotske crkve svetog Stjepana, prvu katoličku crkvu mjesta posvećenu svetom Ivanu Nepomuku i kip svetog Ivana Nepomuka u crkvenom vrtu 1716. godine, točno prije 300 godina. Tada Ivan još nije ni bio svetac, papa Benedikt XIII. ga je proglasio svecem 1729. godine.

 

MTV_Donauschwaben-Fest5a

 

ANDREAS ZWICK, predsjednik Udruge mladih Švaba Harasztija, o njemu priča: ˝Potječe iz Češke, ali po nacionalnosti je Nijemac. Rodio se u Pomuku (danas Nepomuk) kao sin Johannesa Wolfllinga, poglavara sela. Postao je svećenik i karijera mu se uspješno razvijala u praškoj biskupiji. Postao je glavni vikar praškog nadbiskupa Jenssteina. Ali, u sporu oko imenovanja opata u Kladrauu došao je u sukob s vladarom i zbog toga je završio mučeničkom smrću.˝

 

 

 

 

U Nepomuku rođeni Ivan Wolfling živio je u XIV. stoljeću. Njegov kip u Dunaharasztiju zasigurno je najstariji među oko stotinu kipova u Mađarskoj koji ga prikazuju. Švabe u Harasztiju uvijek su ga štovali i štuju kao svog najvažnijeg sveca.

Predsjednik Udruge mladih Švaba Harastzija ANDREAS ZWICK ističe: ˝U prvom redu zbog toga što je sveti Ivan Nepomuk zaštitnik svih koji prometuju po vodi, a mi smo, zapravo naši preci, Dunavom došli ovamo. A Dunaharaszti je u davnini bio poznat i po svojim mlinovima na vodi, ovdje je bilo barem šest jako poznatih dinastija mlinara na vodi.˝

 

MTV_Donauschwaben-Fest6a

 

Spomendan svetog Ivana Nepomuka je 16. svibnja. Najsvečaniji događaj dana je katolička sveta misa i procesija koja nakon nje slijedi na obalu Dunava. Poslije mise vjernici se iza drvenog kipa svetog Ivana Nepomuka svrstaju za procesiju.

ISTVÁN SCHAFFER, povjesničar mjesta, kaže: ˝Ovdje je običaj da s procesijom odlaze na obalu Dunava, tamo će se održati litanija tijekom koje spuštaju u Dunav male uljanice, a brodom odnesu veliki cvjetni vijenac u njegovu maticu. I zapravo to simbolizira poštovanje grada prema svetom Ivanu.˝