Novi uspjeh hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića

 

aljoša1

 

Ovacije i pljesak hrvatskom pijanistu Aljoši Juriniću na  osvojenom petom mjestu na nedavno održanom ovogodišnjem Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu koje se održava svake četiri godine.

ALJOŠA JURINIĆ, pijanist, priča: ˝Ništa ne mislim, samo imam neke osjećaje, prvenstveno olakšanje. Više od mjesec dana proveo sam u Bruxellesu u okruženju i natjecanju koje je uvijek vrlo napeto. Stres je konstantan. Bilo prije nastupa, bilo prije rezultata, bilo zbog  ocjenjivanja skladbe koja je specifičnost ovog natjecanja.˝

 

 

Aljoša je prvi hrvatski glazbenik koji je ušao u finale ovog  natjecanja.  A tko dođe do finala ulazi u karantenu, samostansku izolaciju, odvojen od  svijeta i obitelji,  bez telefona i interneta. Dvanaest finalista žive zatvoreni u  jednoj kući, u klauzuri imaju sedam dana za naučiti jedno svima nepoznato i samo za ovo natjecanje naručeno novo djelo.

ALJOŠA JURINIĆ o tom iskustvu kaže: ˝Naučiti u tjedan dana novo djelo je vrlo zahtjevno i iznimno teško. Samo jedan pijanist je to napravio prije nas. To je bio test. On je dobio  zadatak može li se to naučiti u tjedan dana. Znači radi se o tako teškoj skladbi da je upitno može li se uopće naučiti. Tako da  smo  mi to u toj izolaciji vježbali u načelu cijeli dan. To je bila potpuna posvećenost.  I oduzela je puno energije i živaca.”

Ove godine to je bila skladba ˝San leptira˝ belgijskog skladatelja Kloda Ledua koju je svaki od  finalista svirao s Nacionalnim belgijskim orkestrom kojim je ravnala  Marin Alsop.

Koncertni zastupnik DANIEL GAŠPAROVIĆ za Aljošu kaže: ˝Moram reći da se Aljoša držao izvanredno, vrlo staloženo i mirno, ali je pokazao sve što on nudi što se tiče glazbene djelatnosti. A to je  jako puno.˝

Ovom nagradom Aljoša Jurinić  potvrdio je kvalitetu i povećao ugled na međunarodnoj glazbenoj sceni što ga je zasluženo stekao prije osam mjeseci ulaskom u finale Chopinova natjecanja u Varšavi.