Seaway, 300 barki Greenline

 

seaway1U gorenjskom gradilištu Seaway proslavljena je izrada  300-te barke tipa Greenline. A morem ih plovi već 333. To su 10, 12, ili 22 metra duge hibridne barke, vrijedne od sto tisuća do dva i pol milijuna eura.

ROK BABAROVIĆ, voditelj prodaje kaže: “Kupci su i Slovenci, apsolutno, imamo nekolicinu kupaca iz Slovenije.”

No prije svega su kupci stranci – Amerikanci, ali i Kinezi, koji prisižu na zeleno, štedljivo. Hibridna barka troši energije koliko četiri motorna čamca. O tome ROK BABAROVIĆ ima izvješće: “Prema našoj procjeni, kako smo izračunali, tijekom ovih godina na našoj Zemlji smo smanjili  emisiju ugljičnog dioksida za 1200 tona.”

Prva serijski izrađena hibridna barka Sloveniji u razdoblju krize donijela je  300 novih radnih mjesta, a još oko 40 će ih biti u jesen, kada se u Puconcima otvori nova sedam milijuna eura vrijedna inače robotizirana radionica.

Vlasnik Seaway-a JAPEC JAKOPIN kaže: “Mi želimo gradili slovenske robne marke koje će biti čvrsta podloga slovenske ekonomije u idućim godinama i jamstvo da će radna mjesta ostati u Sloveniji.”

U Puconcima će raditi ukupno 120 ljudi, tamo će se preseliti većina inženjera. Unatoč velikoj konkurenciji na nautičkom tržištu planira se godišnji porast od 20 do 30 posto.

Direktor proizvodnje FABRIZIO KOROŠEC otkriva: “Prodaja i proizvodnja se povećavaju, a planovi se ispunjavaju i u zimskim mjesecima, u siječnju i veljači. Ove bismo godine trebali prodati čak 153 barke iz zelene linije, a razvijaju se i tri nove. Ako je prošla godina zaključena s pozitivnom nulom, ove se godine očekuje milijun eura dobiti.”