Ždralovi slovenskog šampiona origamija

 

ORIGAMIST JOVANOVIC1a

 

Prve pregibe papira napravio je 2008. godine kao dječak od devet godina, za zabavu. Ti jednostavni origamiji za Đorđa Jovanovića ubrzo su postali premali izazov. S velikim talentom za matematiku i predodžbu prostora, već kroz nekoliko godina izrađivao je najzamršenije modele u svjetskom mjerilu.

Takav je zmaj Ryujin, što ga zna napraviti samo oko 40 ljudi na svijetu. Za njega se papir mora presaviti više od 20 tisuća puta. Škare su tu zabranjene. Samo za ljuske – a ima ih više od tisuću – potrebno je deset sati.

S prvim djelom – ždralom, 2013. godine pobijedio je na internetskom natjecanju. Lavlju glavu zbog grive je zamislio s dvobojnim papirom. A za sovu na grani čak se poigrao izumljivanjem nove origami tehnike.

Za svaku shemu najprije odabere što više fotografija životinja ili predmeta, kaže ĐORĐE JOVANOVIĆ: ˝Kada imam sve elemente, stavim ih u jednu shemu i na kraju napravim bazu, izmodeliram origami i nadam se da će taj origami izgledati onako kako sam zamislio. Puno puta promijenim originalnu shemu, kako bi bila učinkovitija, ili da omjeri budu bolji.˝

Sa svojim izumom, ˝Sierpinski trokutom˝, kao jedan od 30 odabranih između 300 kandidata, zaslužio je za sebe mjesto u publikaciji svjetski poznate japanske origami akademije JOAS. U više navrata se obrazovao na međunarodnim konvencijama, a njegov cilj je upravo najveća svjetska konvencija origamija u Tokiju.