Srednjovjekovni kašteli Thüringena

 

BurgenMuseum1
Nesputane viteške borbe oružjem i vrelim uljem, nedostupan položaj starih gradina i lijepe gospođice u kaštelu – doista puno priča obavija život u srednjevjekovnim gradinama ili burgovima.

U njemačkome Muzeju gradina žele zorno prikazati kako je tada bilo. Prvi je to takav muzej u Europi, iako samo na njemačkom govornom prostoru ima 25 tisuća burgova ili njihovih ruševina. Prikazano je kakvim su alatima gradili, kako su živjeli u miru, ali i u ratu.

ULCIGH GROßMANN, znanstveni ravnatelj Deutsches Burgenmuseuma, pojašnjava: ˝Dakako, to nije bilo lako. Ali većina gradina nije ni osvojena aktivnom borbom, nego bi ih napadači opkolili pa čekali da branitelji ostanu bez snage, vode i namirnica. Ili da naposljetku objave: ´Predajemo se, pregovarat ćemo´, pa tako možda zadrže burg.˝

Često je upravo tako i bilo. Odmah iza bavarsko-thürinške granice je Heldburg, odnosno kaštel, koji je novi zavičaj ovoga Muzeja, a on će sigurno privući mnoge velike i male poklonike burgova Franačke, Thüringena i cijele Europe.