Bečka Albertina, od Poussina do Davida

 

ALBERTINA1

 

Bečka Albertina jedna je od vodećih svjetskih zbirka grafika. Utemeljio ju je vojvoda  Albert od Saske i Teschena. Sada  ondje izlažu crteže francuskih majstora upravo iz njegove zbirke.

Crteži su to iz 17. i 18. stoljeća – umjetnost u duhu Ancien Régimea i prosvjetiteljstva. Slike iz doba baroka i rokokoa, sve do početka klasicizma.

Iznimno su snažne te slike, Austrijancima uglavnom nepoznate… Francuska je početkom 17. stoljeća bila jedna od vodećih kulturnih nacija Europe. Vraćajući u domovinu djela  Nicolasa Poussina i Claudea Lorraina,  kardinal  Richelieu zapravo je uspio vratiti bar neke  francuske majstore iz Italije u Pariz. A oni su danas veličanstveno zastupljeni na izložbi u Bečkoj  Albertini – to su vrlo mudro komponirane, mahom monokromne lavirane studije.

Prijelaz iz 17. u 18. stoljeće obilježava procvat francuske umjetnosti crteža. François Boucher  dovodi  tu umjetnost na neslućene vrhunce. Očaravaju  i  djela  Françoisa  Guérina i Jacques-André Portaila. Progovaraju o čežnji za Arkadijom i o dražesnim, zaljubljenim snovima…

Od sredine 18. stoljeća uočava se postupna prom jena: prosvjetiteljstvo polako istiskuje onaj   ˝stari, prethodni svijet˝. Onaj elegantni i prpošni svijet snova: Jean-Baptiste Greuze,  Jean-Honoré Fragonard i  Jacques-Louis David vodeći su crtači potkraj toga zlatnoga doba francuskoga crteža. Užitak u umjetnosti  ima velike  potencijale vječito novih otkrivanja tih neviđenih ljepota unutar izložbe u bečkoj Albertini naslovljene ˝Od Poussina do Davida˝ sve do 25. travnja 2017.