Attila i Máté, laureati novinske fotografije

 

HUNGARIAN_PRESS_PHOTO3a

 

˝Razredna zajednica koja prihvaća školarce s Downovim sindromom˝. Taj je naslov dao Attila Balázs svojoj seriji fotografija nastaloj u siječnju prošle godine. Slike prikazuju život dva djeteta s Downovim sindromom koji pohađaju jednu sasvim običnu školu. Ovom serijom fotograf je zaslužio Veliku nagradu natječaja mađarske novinske fotografije.

A Veliku nagradu ˝André Kertész˝ za dokumentarističku fotografiju dobio je Máté Szekeres koji tek počinje svoju karijeru fotoreportera. U njegovoj seriji se radi o bubrežnoj bolesnici koja je od svoje majke dobila bubreg, a s njim i nadu novog života.

˝Natječaj i ove godine bio na visokoj razini˝, izjavio je predsjednik međunarodnog žirija TAMÁS SZLUKOVÉNYI , ˝Ako se dobro sjećam u posljednjem krugu je bilo osam ili devet fotografa ispod 30 godina, što je vrlo ohrabrujuće za budućnost mađarske fotografije.˝

Na natječaj je stiglo više od šest tisuća, a najbolje fotografije će biti izložene od 27. ožujka do početka svibnja u budimpeštanskom Centru suvremene fotografije ˝Robert Capa˝.