ABC akcelerator

 

U ožujku 2015. na inicijativu  dvojice mladih poduzetnika – Dejana Roljića i Žige Vaupotiča – u Ljubljani je otvoren poduzetnički akcelerator ABC, koji novim poduzećima omogućava brže povezivanje s poslovnim partnerima i investitorima, te im otvara vrata na strana tržišta.

 

Autor: Tadej Čater

Snimatelj: Milan Crnkovič

 

POSPESEVALNIK 5a

 

Njihova ideja vodilja bila je jednostavna: Slovenija kao start-up država. No za upuštanje u program akceleratora nije dovoljna samo ideja. Prihvaćaju se samo oni projekti, koji već imaju produkt i koji tim svojim produktom kao poduzeće i trguju i prodaju ga.

Akcelerator ABC smatra se najvećim u jugoistočnoj Europi. Čak petina svih projekata slovenskog je izvora. Na godinu se raspišu dva tromjesečna programa. Budući da rad u akceleratoru traje 16 sati, odabrana poduzeća imaju na raspolaganju svu infrastrukturu: od ureda do prostorija za druženje, opuštanje, kuhinju.

Svako poduzeće dobije glavnog mentora, koji mu otvara nove putove prema naprijed. Osim toga, svakodnevno se organiziraju radionice i osobna savjetovanja, predavanja i druženja s uspješnimi poduzetnicima. Samo deset od onih koji su razvili najbolje projekte dobije priliku predstavljanje svog produkta pred ulagačima.

Nakon završetka osnovnog osposobljavanja tih deset poduzeća sljedeća tri mjeseca mogu pomoću akceleratora uspostavljati kontakte s distributerima, investitorima i eventualnim partnerima.  Svako poduzeće prilikom ulaska dobije 15 tisuća eura, što mu omogućava osnovno preživljavanje. Za uzvrat akceleratoru ustupaju 8 posto udjela u svom poduzeću.

POSPESEVALNIK 6a

Direktorica ABC-akceleratora Ljubljana URŠKA JEŽ daje cjelovitu sliku:  

“Imali smo 398 prijava, a uzeli smo 30 start-upova. Gledamo koliko je start-up napredan, kako se tim odaziva i kakav je, kakva je zamisao i kakav globalno potencijalni rast ima. I u ABC-u mogu ići start-upovi, koji idu kroz naš program, i prolaze kroz izvanredne situacije. Mi se volimo šaliti, ovo je kao neki ‘reality show’, jer su tamo od jutra do večeri u programu, a nakon toga još žive zajedno u start-up kući. Oni su bez odmora zajedno praktički pola godine.“

U manje od dvije godine u akceleratoru je svoje projekte razvijalo 60 poduzeća. Jedna od uspješnijih priča akceleratora ABC je projekt Facility, koji je razvio programsku opremu za hotele, a djeluje i kao aplikacija na mobilnom telefonu, pomoću koga je moguće voditi i upravljati hotel.

LUKA BEERGER, voditelj ekipe “Facility“ kaže: “Na početku smo došli sa tri, četiri stranke, a već nakon tri mjeseca imali smo ih petnaest, šestnaest, a nakon još tri mjeseca  već puta dva ili tri.“

Start-up danas teško može uspjeti bez akceleratora te vrste. Start-upovi naime često pogrešno misle da su oni ti koji nose rizik. A zapravo riskira onaj koji ti da novac. FRANJO ERIĆ predstavlja tim grupe “Sophico“ iz BiH: Mi razvijamo rješenja za sportske klubove. Nudimo im pojednostavljeni menadžment, lakšu organizaciju i komunikaciju među igračima, roditeljima i svima drugima koji rade u klubu.“

POSPESEVALNIK 4a

 

Zbog malenosti slovenskog tržišta  otvorili su još jedinice u Münchenu i u Silicijevoj dolini v SAD. U Ljubljani svoje projekte ubrzavaju oni projekti, koji traže do pola milijuna eura kapitala. München je sljedeći stupanj, tamo se traži do 15 milijuna kapitala, preko koga poduzeće može proširiti posao u Europi.

A za globalnu priču treba ići u Silicijsku dolinu. Planira se i otvaranje jedinice u Bangaloreu u Indiji, čime bi se približili prije svega azijskom tržištu. Ili kako bi rekao jedan od osnivača i danas voditelj jedinice u Silicijevoj dolini, DEJAN ROLJIĆ: “Brzo širenje je jedini mogući put za start-up!“