Najbolja socijalna radnica na svijetu

 

Marion Huber socijalna je radnica na jugu Tirola. I to ne bilo kakva već jedna od najboljih na svijetu. Uz svoju profesiju angažirana je i u radu nekoliko udruga u svom kraju, a osobito voli tipičan i veoma popularan ples plattler koji se izvodi u dirndl suknji i gorštačkim cipelama.

 

Autorica: Regina Mayrl

Snimatelj: Marco Corriero

 

soziabetreuerin Marion Huber 00000001a

Ova mlada žena s juga Tirola, iz gorštačkoga sela kod Brixena, je socijalna radnica. Na najnovijem profesionalnom natjecanju u Brazilu bila je jedna od najboljih u svijetu u svojoj profesiji. Sjećanja na stres tijekom ispita, a osobito na gužvu nakon pobjede doista su nezaboravna.

O njima MARION HUBER govori: ˝ Isprva ne možeš vjerovati. Čuješ kako izgovaraju tvoje ime i zemlju, a onda ti stave medalju oko vrata. Odjednom splasne sav pritisak. Osjećaš se tako olakšan i slobodan, jedan predivan osjećaj.˝

Pojašnjava i kako je te zašto postala socijalna radnica: ˝Oduvijek sam voljela raditi s ljudima. Majka mi je bila vrtićka teta i moj veliki uzor. Nakon gimnazije sam se odlučila za jednu socijalnu godinu, praktikum/vježbaonicu u Centru za hendikepirane ˝Seeburg˝ kod Brixena. Bio je to poticaj za moj daljnji put.˝

Pokrajinska stručna škola ˝Hannah Arendt˝ u Bolzanu nudi razne mogućnosti, a sve na području socijale. Izobrazba se temelji na dva stupa: stručnoj i praktičnoj i one idu zajedno.

Marion radi u Centru Bürgerheim kod Brixena gdje su socijalne radnice  uglavnom zaposlene na tri područja: oko skrbi hendikepiranima, oko fizičkih bolesnika te u skrbi za starije osobe.

KARIN RASTNER, ravnateljica Centra Bürgerheim, ističe: ˝U domovima umirovljenika odmah se vidi koliko je socijalna radnica timski igrač i dijeli li važna iskustva sa svojim kolegicama primjerice na mjestima za skrb, ali i u pitanjima organizacije u svakodnevnom poslu i oblikovanju svakodnevnice. U ovoj se profesiji traži velika snaga i strpljivost. Jedno ne može bez drugoga. Potrebno je spoznati htijenja starijih osoba, s druge strane moramo se i odmaknuti od profesije, kako ne bismo zapali u probleme. Potrebne su motivacija, polet i radost.˝

To zna Marion Huber. Voli svoju profesiju i ljude, s kojima se susreće i radi. A to je nesumnjivo najbolja pretpostavka kada mjeri sebe i druge.

soziabetreuerin Marion Huber 00000005a

Kod kuće, u mjestašcu Pfunders u Južnom Tirolu, je Marion Huber angažirana u katoličkoj mladeži i u još nekim udrugama, ali najvažnije su joj gorštakinje koje plešu uz narodne pjesme. Kad su sve djevojke na okupu, ima ih u Pfundersu 18.

MARION HUBER o svojoj povezanosti s rodnim krajem kaže: ˝Meni moj zavičajni dom mnogo znači, kontakti sa susjedima vrlo su važni. Redovito nešto poduzimamo i sastajemo se.“

No, Marion Huber ne bi bila Marion Huber kada bi bila zadovoljna s ovim što je do sada postigla. S vremenom se pojavila i nova stručna izobrazba.