Škola za uskršnje zečiće

 

Uz stoljetne običaje vječito nastaju i novi. Primjerice u Ottenhofenu u okrugu Erding. Tamo su uprizorili zgode Zeke Hansa i Zečice Gretice iz slavne dječje knjige ˝Zečja škola˝ Josefa Greckla. Izradili su slamnate protagoniste, a Uskrsnu školicu drže već nekoliko godina.

 

Autorica: Elisabeth Leinisch

Snimatelj: Alexander Krauss/Katharina Kandler

 

Osterhasenschule2aSve je počelo slamom. Kada je prije dosta godina Vrtlarska udruga u Ottenhofenu izložila slamnate piliće, Josef Greckl se sjetio kako je jednom davno, dok je bio puno mlađi, vidio obitelj zečeva od slame na prigodno uređenoj seoskoj fontani. I sinula mu je ideja: zašto samo obitelj? Zašto ne cijela zečja škola? Kako je vješt stolar, krenuo je u gradnju. Uzor je našao u dječjoj knjizi iz 1924. godine koja se upravo tako i zove: ˝Zečja škola˝.

Radio je iz godine u godinu, a vrhunac posla doživio 2005. Zečja družina danas je narasla na 30 članova. Uz zečiće tu su i šarene pisanice i vjenčići. Naravno, privuklo je to mnošto posjetitelja, osobito djece. Njihova radost najveća je nagrada stolaru koji zečiće smatra vlastitom djecom.

A što bi bila Zečja škola bez Bistrog učitelja i spretnoga stolara Josefa Greckla? Zekani, stare klupe i ploče od škriljevca – je li to skupo?

JOSEF GRECKL odgovara: ˝Nije skupo, prava sitnica, ručni rad, ljepilo, moramo samo izdvojiti vrijeme. Samo svoje slobodno vrijeme…˝

Zečja škola u Ottenhofenu gradi se i dalje besplatno. Braća, rođaci i prijatelji rado pomažu.

U školicu je uložen veliki rad. Da svi ne pomažu, ne bi bilo školice. Josef se može osloniti na prijatelje kao što je Florian, i to godinama. Prijatelj i stolar FLORIAN SCHREINER govori: ˝Dvadeset godina skupa smo igrali nogomet i sprijateljili se, mi radimo i tako se zbližavamo, postajemo prisniji.˝

Osterhasenschule5a

Josef Greckl je stolar Bavarske opere, on je navikao graditi kulise. Svakog Uskrsa ima neku novu temu. Svake godine novi prizor.

Već godinama i veliki i mali hodočaste u Ottenhofen kako bi pogledali ovaj osobiti uskrsni razred jer zečići imaju nastavu do svršetka uskrsnih blagdana.