Nordijski centar Planica

 

Planica7a

 

U novom, najsuvremenijem Nordijskom centru za skokove i trčanje na skijama  Planica, uz veliku skakaonicu, koja je u cijelosti obnovljena, posljednjih je godina sagrađeno još 7 manjih skakaonica. Na najmanjoj skakaonici od 15 metara djeca tek uče skakati na skijama, a dvije olimpijske skakaonice namijenjene su treninzima najboljih i natjecanjima najvišeg ranga.

JURE ŽERJAV, voditelj Nordijskog centra Planica, ističe: ˝Planica je kolijevka skijaških skokova i prije svega skijaških letova. U Planici je prvi puta premašena dužina od 100 metara, a čovjek je prvi puta poletio preko 200 metara, i to su granične vrijednosti što ih Planici nitko ne može oduzeti.˝

 

 

U Planici osjećaje heroja skakača mogu doživjeti i posjetitelji, na adrenalinskom spustu po 566 metrara dugom čeličnom užetu s vrha velike skakaonice. To je najstrmiji spust po čeličnom užetu na svijetu,  jer ima kosinu od 38 stupnjeva i traje  približno 35 sekundi.

Nordijski centar Planica namijenjen je i trkačima. Nogometno igralište s umjetnom travom uz glavnu zgradu centra zimi se mijenja u srednje velik stadion za trčanje na skijama.

U glavnoj zgradi je uređen muzej, posvećen Planici i skijaškim skokovima.