Bódvalenke – selo fresaka

 

Bódvalenke je jedno od najsiromašnijih mađarskih sela. Nastanjuje ga 230 osoba, 90 posto njih su Romi. Naselje u prekrasnom prirodnom okolišu među brdima nalazi se u blizini sjeveroistočne granice. Većina zgrada nema ni vodu ni plin. Ali, na vanjskim zidovima kuća nalaze se trideset i tri velike slike koje je prije pet godina izradio umjetnik koji sebe zove Ciganom. Izumitelj projekta ˝Selo fresaka˝ u sklopu kojeg se ovdašnji žitelji pokretanjem seoskog turizma, obrazovanjem djece i odraslih, snagom umjetnosti bore za bolje životne uvjete i zajedno s tim za oslobađanje od predrasuda.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj: László Szögi

 

Bodvalenke5aDo sela skrivenog u zagrljaju brda koje i u zimskoj hladnoći djeluje ugodno ne može se promašiti put. Čim se ukaže prva kuća odmah se vidi da ste stigli na neobično mjesto.

Možda mjesto, možda ljudi koji ovdje žive privukli su prije gotovo jednog desetljeća Eszter Pásztor koja je htjela pomoći, učiniti nešto protiv isključivanja. Mještani nisu tražili darove nego posao. Tumačica koja je vidjela mnogo svijeta tada je odlučila da će zamoliti nekoliko likovnih umjetnika Roma da svojim djelima začaraju okoliš. Nadala se da će turisti donijeti život, stvoriti mogućnost za posao.

ESZTER PÁSZTOR, koordinatorica projekta, kaže: ˝Godišnje sigurno ima oko 5-6 tisuća posjetitelja. Ako bi ovdje postojao ozbiljan marketing, što baš i nije neka velika stvar, i kad bi postojala infrastruktura onda bi ovo selo bilo svjetska senzacija bez premca.˝

Na slikama se vidi tuga i radost oslikana bojama bliskim ljudima. Projekt ˝Selo fresaka˝ od 2010. godine podupire Mađarska reformatorska dobrotvorna organizacija, kao i tvrtke i privatne osobe. Ali, na natječajima rijetko pobjeđuju.

Ipak organiziraju ovdje ljetna veselja, radi Čarobna garaža koja potpomaže male školarce i od prije godinu i pol Dječja kuća ˝Siguran početak˝. U kući za bebe majke uče skrbiti o djeci, a mališane da do polaska u vrtić znaju koristiti primjerice kupaonicu.

Bodvalenke7a

ESZTER PÁSZTOR pojašnjava: ˝Ostali većinom dolaze iz kuća u kojima imaju kupaonice. Kod nas u ovom selu u sedam kuća ima. U ostalima nema. Znaju koristiti stvari kojih kod kuće nema. Ako ih se uspije dovesti do vrtića u kojoj su većinska djeca onda se nadamo da će kasnije imati mnogo bolje šanse.˝

U malom naselju od 230 duša prosječni mjesečni dohodak po glavi je jedva više od deset tisuća forinti. Uvijek ima nekoga tko gladuje, čovjeka kojemu je hladno. Zato je kontinuirano potrebna pomoć i isto onako kao i prije više godina mogućnost zapošljavanja.

O svom radu i projektu ESZTER PÁSZTOR, koordinatorica programa, govori: ˝Mislim da probleme koje ovdje vidim mogu proslijediti vanjskom svijetu, tako da postanu shvatljiviji. Moja je zadaća sučeliti svijet s tim da postoji i neki drugi svijet koji je nažalost dosta velik i jako je ispod razine općepoznatog.˝

Anđeo je već odavno stigao u Bódvalenke, čudo još treba malo čekati.