Bavarski studenti u Splitu

 

Medicina Split2

 

Ugovor o suradnji splitskog Medicinskog fakulteta i Regiomed klinike omogućit će njemačkim maturantima studiranje medicine na engleskom jeziku. Regiomed klinika sjedinjuje devet medicinskih centara u sjevernoj Bavarskoj. U tom dijelu Njemačke kao i u cijeloj Europi kronično nedostaje liječnika, a kako nemaju mogućnosti otvaranja novih studija, budući njemački liječnici školovat će se u Splitu. Nije splitski Medicinski fakultet slučajan odabir.

JOACHIM BOVELET, ravnatelj klinike Regiomed, pojašnjava: ˝Dobro smo upoznati s kvalitetom, izvrsnošću i uvjetima studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. I zbog toga nam je Split bio jedina opcija.˝

 

Prije deset godina bilo je ovako nešto još nezamislivo. No, otkako je prije pet godina pokrenut studij medicine na engleskom jeziku, interes je sve veći. Trenutačno je dvjesto stranih studenata. Ovom suradnjom povećava se upisna kvota za deset godišnje, pa bi na svih šest godina moglo biti i do 400 studenata.

Dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. ZORAN ĐOGAŠ naglašava: ˝Ti studenti će biti naši studenti, dobit će našu diplomu, priznatu i u Njemačkoj i cijeloj Europskoj uniji. Mi ovim činom sustavno educiramo njemačke liječnike koji će sutra raditi u ovih devet centara klinike Regiomed s kojom smo potpisali sporazum o suradnji.” A rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. ŠIMUN ANĐELINOVIĆ dodaje: ˝Ono što je najvažnije želimo da naši partneri s nama nastupaju prema europskim projektima tako da možemo biti i s te strane financijski poduprti.˝

Priznanje je to kvaliteti i uspješnosti rada Medicinskog fakulteta, ali i cijelog Splitskog sveučilišta. I dok naši liječnici u potrazi za boljim životom odlaze iz domovine, tko zna, možda će ovi budući strani, osim školovanja i radni vijek provesti u Splitu.