Mađarski automobili roboti

 

 

Robotcars00000005a

 

U Budimpešti su se natjecali talentirani inženjeri budućnosti. Ekipe sastavljene od studenata napravile su automobile robote čije su sve dijelove izradili sami, dapače i program za upravljanje su sami napisali. Premda ovi automobili djeluju kao igračke, u njih ugrađenu tehnologiju koristimo iz dana u dan. Primjerice, u modelima primijenjen senzor na ultrazvuk odgovara radaru za parkiranje.

GÁBOR TEVESZ, Budimpeštansko tehničko sveučilište, Katedra elektrotehnike i računalstva, kaže: ˝Ovi automobili igračke su umanjene replike velikih automobila. Sve što u njih stavljamo, kao senzori i elektronički dijelovi, posve je slično onome čime se opremaju i automobili koji se danas sve više elektroniziraju.˝

 

Natjecanje podupire više velikih tvrtki koje se bave istraživanjem i razvojem, jer studenti na ovakvim natjecanjima mogu pokazati njihovim predstavnicima da su sposobni naučeno presaditi u praksu. A dobro obrazovani stručnjaci su potrebni jer je proizvodnja vozila danas ona grana mađarskog gospodarstva koja vuče čitavo gospodarstvo, dok su inženjeri elektronike za vozila i mehatronike deficitarne struke.