Tirolsko rješenje za višak praščića

Ima jedna štala u Tirolu u kojoj postoji izvrsna međuljudska, ali i međuživotinjska suradnja. Recimo, majka prasica često dobije više od tucet mladih, koliko može podojiti. A tada uskače prijateljica koza.

 

Poznat je izraz “trinaesto prase”. Značenje mu je posve jasno, kad se zna da krmača ima 12 dojki, a priroda je uredila da okoti najviše toliko praščića, kako bi svaki od njih imao dostatan izvor hrane u prvim danima života. Ali na ovome imanju u Ultenu kod Merana suočili su se s potrebom pronalaženja trajnog rješenja za slučajeve kad se pojavi trinaesto, ali i četrnaesto, pa i petnaesto prase!

Naime, tu jedna svinjska supermama u godinu dana više puta dobije mlade – uglavnom tucet, ali nerijetko više, pa nema dovoljno mlijeka. Prošli je put bilo 15 novorođenih, a ovaj put 14. Dva su se brata farmera morala snaći, jer u njihovom zabačenom planinskom selu tirolskih Alpa nema ni veterinara ni poljoprivrednih ljekarni. Nije bilo druge nego uključiti surogat-mamu. Tako odaberu snažnije mežu prekobrojnim odojcima i u vrijeme podoja odnose ih da sišu kozu. ALOIS SCHWIENBACHER logično zaključuje: “Ako ih je mama Gica toliko donijela na svijet, neizbježno prijeti nestašica mlijeka. Ništa ne ostane za posljednje odojke, kad se oni snalažljiviji i probojniji nahrane. Pa smo pokušali malo prevariti prirodu u suradnji s kozom.”

Njegov brat SEBASTIAN SCHWIENBACHER zahvaljuje upornosti njihove pokojne majke što su se odlučili, nakon duže pauze, vratiti koze na gospodarstvo, gdje su proveli cijeli život. Kaže: “Ovdje sam odrastao, ne poznajem ništa drugo. Rano sam ostao bez oca, nisam morao služiti vojsku. Nikad nisam bio dulje odsutan. Majka nam je pomagala hraniti blago, ali bilo joj je prevše naporno, pa smo vrlo brzo nas dvojica preuzeli brigu o svemu. Prošlo je tako 50 zima – a mi nastavljamo.”

I postali su uzor za sve poljoprivrednike koji se bave uzgojem stoke na malim imanjima. Njihove svinje, koze i ovce uživaju potpunu skrb. Na njihovom bio-gospodarstvu životinje su uvijek u središtu pozornosti. Hrane ih prirodno uzgojenim krmivom, kao što i sami jedu hranu pretežito iz vlastitog uzgoja.