Potomci žumberačkih uskoka

Žumberačko gorje, jedan od najnenaseljenijih krajeva Hrvatske, još priča moćne priče i priziva povratak raseljenih stanovnika. Prema grkokatoličkim običajima, tu se odjeci Božića čuvaju do Svijećnice, a katkad i sve do Uskrsa.

 

Uskoci su u povijesti poznati kao pobunjenici protiv otomanske vlasti, spominju se sustavno u pisanim dokumentima od 16. stoljeća, a najstariji im korijeni sežu u brdske predjele ponad Jadranskog mora. Jedna od velikih skupina doselila je u žumberački kraj na poziv austrijskih carskih vlasti, ne bi li i tu vrsni borci i čuvari kršćanstva bili brana Turcima.

Većinom grkokatolici, njihovi su potomci sačuvali najstarije tradicije, što se ogleda u vjerskoj praksi i svakodnevnom životu preostalih stanovnika.

Zelena oaza, ujedno i park prirode, danas je pusta i prilično zapostavljena. Posljedica je to najnovijeg vala iseljavanja u mjesta koja nude ugodniji život ili barem sigurniji posao.

A nekada je tu bilo sve puno života, sjeća se i bračni par Radić iz sela Sošice. Njihov je sin rendžer, jedan od rijetkih koji se zaposlio u svojem kraju. Ovamo redovito dolazi na posao, ali ipak živi u Zagrebu, ponajprije zbog vrtića i škole za djecu. Snaha vodi seosku gostionicu, ali samo kad u stare kuće pristignu vikendaši, jer tijekom tjedna nema za koga.

Najuporniji u održavanju društvenog života sigurno je otac Milan Vranešić, župnik čiji se sin Danijel također zaredio ne bi li nastavio obiteljski posao okupljanja ljudi oko crkve. Održavanjem sjećanja na povijesne događaje i osobe, te organizacijom novih susreta predano se bavi i udruga “Žumberački uskoci“. Također, u mjestu Stojdraga postoji Uskočki muzej s dokumentacijskim centrom i vrlo bogatom zbirkom predmeta koji svjedoče o lokalnoj povijesti.

A ako zavirite u bilo koju kuću iz koje se zimi vije dim, susrest ćete drage i gostoprimljive domaćine, koji će s vama rado podijeliti i obrok i sjećanja. Jer ovaj kraj još priča svoje moćne priče koje osvajaju putnika namjernika, ali i prizivaju na povratak svoju djecu rasutu po svim kontinentima. Prema grkokatoličkim običajima, ovdje se odjeci Božića čuvaju najmanje do Svijećnice u veljači, a ponekad čekaju novi posjet djece iz grada, ili unuka iz inozemstva, i sve do Uskrsa.