Muzej u zatvoru Dob

 

Zatvor u Dobu najveći je u Sloveniji. Ima otvoreni, zatvoreni i poluotvoreni odjel. U njemu je uvijek oko 500 osuđenika, od kojih sedamdesetak izdržava kaznu na poluotvorenom, a dvadesetak na otvorenom odjelu. Najveća je razlika u praktičnom životu po odjelima da ova dva posljednja imaju otvoren pristup internetu i mobilnoj telefoniji.

Zatvor postoji već 60 godina, pa je uprava odlučila obilježiti tu okruglu obljetnicu nečim posebnim. Dosjetili su se da bi bilo mudro osloniti se na povijest, koja i ljudima koji nikad nisu ušli u sukob sa zakonom može donijeti neke vrijedne spoznaje. Tako se rodila ideja o otvaranju zatvorskog muzeja, stalnoj zbirci nadasve zanimljivih predmeta, prikupljenih unutar kaznionice tijekom svih tih godina.

Upravo je začudna raznovrsnost izložaka: svaki od njih trajno svjedoči o svakodnevici, navikama, nadama i snovima ljudi koji su završili na duže ili kraće vrijeme iza rešetaka. Većina ih otkriva mehanizme organizacije zatvorskog života s pokušajima unutarnjeg hijerarhijskog udruživanja, a mnogi su usko povezani s planovima za bijeg u suradnji s povjerljivim osobama izvan zatvorskog kruga ili unošenjem zabranjenih predmeta i tvari, pogotovo opojnih droga.