Jedriličarka Veronika Macarol

Slovenska jedriličarska prvakinja upravo se priprema za Ljetne olimpijske igre u Tokiju. Nakon napornih treninga rado se opušta slikajući, a i tu joj nadahnuće pruža energija mora.

 

Vrhunskim slovenskim jedriličarkama Veroniki Macarol i Tini Mrak na olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru za dlaku je pobjeglo olimpijsko odličje i na kraju su osvojile šesto mjesto u Klasi 470. Na svjetskom prvenstvu u Solunu 2017. okitile su se broncom, a prije toga su nastupile i na europskom prvenstvu. Dvostruke europske prvakinje, 2018. su proglašene slovenskom sportskom ekipom godine.

Ekipa TV Slovenije posjetila je Veroniku za vrijeme priprema na Olimpijske igre u Tokiju 2020. i upoznala njezinu drugu stranu: slikarsku.

Inače studentica arhitekture, ona je jedna od malobrojnih slovenskih sportašica aktivnih i na umjetničkom planu. Nakon napornih natjecanja i treninga rado se opušta uz kist i žive boje, ponekad uz štapić ugljena.

U svakom slučaju, kamo god krene, nastoji u torbi uvijek imati barem mali blok papira i grafitnu olovku, jer je svijet prepun zanimljivih motiva i trenutaka koje vrijedi zabilježiti.

Kao za sport, i za likovno stvaralaštvo nadahnuće joj pruža ponajprije energija mora. Njezinim slikama dominiraju primorski pejzaži i mediteranska arhitektura. Sjeća se da je još kao djevojčica od nekih sedam godina stalno risala jedrilice.

To nije nimalo čudno, jer je djetinjstvo provela živeći s roditeljima na brodu. Svakako otuda potiče i odluka da sport kojim će se aktivno baviti bude upravo jedriličarstvo.

Sada u dobi od 32 godine, dobro zna koliko je vremena, energije, volje i napora potrebno da se sportaš zadrži godinama na vrhu sportskih ljestvica. Sigurna je da će jedriti do tokijske Olimpijade, a poslije toga se možda poželi odmoriti od treninga i posvetiti svojoj novoj strasti – slikanju portreta slavnih ljudi, pogotovo glazbenika. Dotle, pred nama je portret vrhunske sportašice koja nadasve voli valove, medalje i žive boje.