Fašnički duh osvaja Mađarsku

 

Vrijeme je karnevala, u kojima uživa mnoštvo ljudi širom svijeta. Rio de Janeiro, Venecija, New Orleans, Port of Spain… Među najboljim karnevalskim odredištima je i hrvatska Rijeka, koja ove godine izbija na vrh popisa kao europska prijestolnica kulture 2020. Na tome popisu nije niti jedan grad u Mađarskoj, ali to ne znači da karnevala ondje nema.

Naprotiv, Mađari posebno vole fašničke povorke i sve ono što ih prati. Uz nezaobilazno maskiranje idu prepoznatljivi običaji, a zamalo svaki grad, pa i selo, ima neke svoje male posebnosti glede oblika tradicionalnih krabulja, domaćih jela, ili omiljenih pića.

Primjerice, u Nagymacsu bake prenose unukama umijeće spravljanja dizanog tijesta i pečenja pokladnica. Na gradske festivale u Fertődu i Kaposváru slijevaju se rijeke posjetitelja. A u dvorcu Eszterházi organizirali su radionice u kojima mladi i stari mogu naučiti kako izraditi jednostavne i atraktivne maske, ili se snaći oko ideje za originalan kostim i uštedjeti novac za kupnju industrijskih, koji su uvijek nekako nalik jedni na druge.