Koenigssee Rink, najstarija umjetna ledena staza

Točno je šest desetljeća prošlo od otvaranja umjetnog klizališta na Königsseeu. Svjedoci vremena i stare snimke podsjećaju na gradnju te staze, gdje se i danas održavaju natjecanja. Pojurili su i obnovljeni bobovi.

 

17. siječnja 1960. na bavarskom jezeru Königssee otvorena je prva umjetna staza na svijetu za bob, sanjkanje i skeleton. Duga 1640 m, ima 18 zavoja, te “Turbodrom” – žiroskop s krivuljom od 360°. Šesnaest ugrađenih strmih krivulja pretvara stazu u impresivan ledeni labirint.

Gradnja je bila počela godinu prije, a usporedo s njom se pokrajinska turistička zajednica pobrinula da se u njezinoj neposrednoj blizini postavi pruga. Tako je omogućeno da ova jedinstvena atrakcija od prvog dana postojanja svake godine dovodi tisuće posjetitelja u okrug Berchtesgadener. U sljedećim godinama sama pruga i željeznička infrastruktura kontinuirano su se proširivali i optimizirali.

Od 1962. niz stazu su krenuli i bobovi, a 1965. sportski je objekt dobio status saveznog trkačkog centra za sanjkanje. Do 1968. organizatori natjecanja oslanjali su se na prirodne uvjete u kojima je uvijek bilo dovoljno prirodnog leda, ali su se tada odlučili uvesti umjetni led. Tom je prilikom i staza produljena s prethodnih 1114 m, a nova dionica klizališta također je integrirana u prirodni teren.

Projekt je osmislio Deyleov ured za inženjering u Stuttgartu, a prvo proširenje staze stajalo je tadašnjih 4,6 milijuna DM, od čega je 80 posto platila savezna vlada, a 20 posto Slobodna država Bavarska. Ovaj je pothvat značio revoluciju u natjecanjima za sanjke i bobove. A staza je bila tako napredno zamišljena da se na njoj i danas održavaju nacionalna i međunarodna natjecanja.

Okrugla obljetnica popraćena je izložbom na kojoj se mogu vidjeti povijesne snimke prvih utrka i restaurirani bobovi iz tog razdoblja. Svjedoci vremena prisjećaju se kako su gradili tu povijesnu stazu od umjetnog leda. Okupili su se i tadašnji trkači što su među prvima projurili stazom 16. i 17. siječnja 1960., kad je klizalište otvoreno kako bi ugostilo Međunarodno prvenstvo Južne Njemačke u sanjkanju.

 

Konstruktori su se potrudili i napravili blizance bobova od prije 60 godina, čiji je zadatak bio bjelodano pokazati u revijalnoj utrci razinu njihovih performansi u usporedbi s današnjim vozilima, brzim zamalo poput raketa i opasnima po život svakoga tko nije dobro upućen u tajne vještine spusta po stazi glađoj od stakla.