Pro bono ambulanta u Ljubljani

 

U okviru Zdravstvenog doma Ljubljana već 13 godina djeluje ambulanta i savjetovalište za osobe bez zdravstvenog osiguranja. Ambulanta je plod suradnje javnih zavoda, nevladnih organizacija i lokalne zajednice. Većina liječnika i drugih zdravstvenih radnika u ambulanti radi dobrovoljno. Pored posjete liječnika korisnici ovdje mogu dobiti besplatne lijekove, odjeću i mogu se otuširati.

 

Autorica: Katja Stamboldžiostki

Snimatelj: Aleš Živec

 

TVSLO AMBULANTA PRO BONO (2)

 

U ljubljansku ambulante i savjetovalište za osobe bez zdravstvenog osiguranja dolaze ljudi koji su se našli na marginama društva i nemaju sredstava da bi se zdravstveno osigurali. Jedan od njih je i Slobodan Kostić, koji je od uspješnog građevinskog radnika stigao do dna. Zbog teških bolesti – tuberkuloze i raka – danas više ne može govoriti. S prijateljima se sporazumijeva pisanim putem.

SLOBODANKA HUŠIČ, vlastica lokala u koji često zalazi, kaže: ˝Slobodana zovemo Kole. Većina razgovora s njim je o zdravstvenom stanju. Trenutno je tako. Prije je bilo o papirima, što ih nije imao, a sada kada je pribavio sve papire, najviše o zdravstvenom stanju.

Sada je puno bolje nego prije. Nije lako gledati nekoga tko je bolestan, a ne možeš mu pomoći. U Sloveniji nema nikoga od rodbine pa je vezan uz nas, posebno uz nas ugostitelje, koji svaki dan radimo. Svaki dan može doći i izjadati se, bilo dobro ili loše.˝

Slobodan je jedan od 25.000 državljana republika nekadašnje Jugoslavije, koji su u Republici Sloveniji imali prijavljeno stalno prebivalište, ali su izbrisani iz registra stalnih stanovnika. Tako je Kole izgubio pravo na osobno vlasništvo, zdravstveno osiguranje i radnu dozvolu. Stanovao je u prikolici bez vode i elektrike, raditi nije smio. To je kod  Koleta ostavilo velike posljedice na zdravlje.

Pro bono1

S recesijom se mijenja i struktura korisnika ambulante. Dr. Doplihar svoj posao obavlja dobrovoljno i predan je ljudima u nevolji, što ih društvo ne želi vidjeti. Dok pregleda Koleta, govovi uz osmijeh: ˝Bravo, no, vidiš, lijepo! Ne žališ se. Jedan si od rijetkih Slovenaca, koji se ne žali. To je u redu˝.

Potom dr. ALEKSANDER DOPLIHAR, specijalista  medicine rada, zaključuje: ˝Od kada je kriza veća, naši su komitenti prije svega različiti propali obrtnici. Broj beskućnika ostaje približno isti. I sa Romima je isto. Smanjuje se broj izbrisanih, koji su prije bili jedna od većih skupina. Kao glavni priljev su nam ostali obrtnici.

Uglavnom se radi o psihičkim dekompenzacijama, gdje dolazi do takozvane situacijske psihoze. Jako puno njih odnosno praktički svi imaju te teškoće. S tim je povezano i prekomjerno pušenje. Puno puta pokušavaju naći utjehu i u alkoholu.˝

Ovdje mogu dobiti lijekove i odjeću. Na suradnju su pozvali čak nekoliko specijalista medicinske struke, koji dobrovoljno dolaze u ambulantu jednom tjedno.