Daruvar – Europa u malom

 

Još od antičkog doba u području današnjeg grada Daruvara postojala su naselja. No, pravi izgled grada počinje dobivati u 18. stoljeću kad grof Antun Janković počinje graditi dvorac na brežuljku. On je doselio iz Mađarske. Na njihovom obiteljskom grbu je bila ptica ždral pa je mjesto dobilo ima Ždralov grad – Daruvar. Osim posebne vode, u čiju su se ljekovitost uvjerili mnogi koji su posjetili Daruvarske toplice, Daruvar krasi i višenacionalnost.

 

Autorica: Zrinka Krešo

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Little Europe in Daruvar2

 

Ovdje je na jelovniku uvijek mađarska punjena paprika… Najbolje pivo toči se u najstarijoj češkoj pivovari sjeverozapadne Hrvatske….

A dana veselja ima valjda koliko i pravoslavnih svetaca, uz koje Srbi vežu obiteljsku krsnu slavu. Tako je to u Daruvaru od njegova osnutka…

Sva društva nacionalnih manjina smještena su oko glavnog gradskog trga. U njegovom je središtu Crkva sv. Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora. Običaj su donijeli dok su se doseljavali još za vrijeme turskih osvajanja. Danas ga članovi Srpskog kulturnog društva ˝Prosvjeta˝, uz ostale tradicije iz staroga kraja, zdušno nastavljaju…

Predsjednik Srđan Bojčić otkriva: ˝Ovo srpsko kulturno društvo djeluje dugi niz godina prije ratnih zbivanja. Obnovljen je rad 1996. ovdje u samom gradu, i od tada kreću aktivnosti Prosvjete. 2005. kreće najaktivnija sekcija – folklorna, a za njom i tamburaška sekcija. One do sad bilježe ogroman broj nastupa u zemlji i inozemstvu, na mnogobrojnim manifestacijama.˝

Little Europe in Daruvar1

 

Zajednica Mađara, pak, osnovana je tek 1995. A još u Austrougarskoj monarhiji Mađari su bili među najcjenjenijim obrtnicima i trgovcima u cijelome kraju.

Bilo je i suza radosnica na dan kad su nakon dugo vremena dočekali da u javnosti mogu razgovarati materinjim jezikom. Naime, u komunizmu im je to bilo zabranjeno.

Etno kuća u obližnjem selu Grbavac uređena je kao po slici iz pradjedove torbe. Tu se može kušati punjena paprika spravljena baš onako kako treba po starinskom receptu… Ovo jelo se udomaćilo u cijeloj Hrvatskoj i malo tko uopće pomišlja odakle je poteklo. No, to je svima odmah posve jasno kad je u pitanju pita ˝Mađarica˝.

Diana Takač, predstavnica Mađara grada Daruvara, kaže: ˝Mene kako Mađaricu vuku moji korijeni. Kao prvo da se očuva tradicija koju su naši preci donijeli u naše krajeve. Da se kroz učenje jezika koji se prakticira od ove godine u Dežanovačkoj osnovnoj školi, da se djeca kroz igru i ples vraćaju i uče kako su živjeli njihovi preci.˝

Little Europe in Daruvar

Povijest doseljavanja u ovaj kraj veže se za ime grofa Antuna Jankovića. Nijedna mu zemlja nije bila predaleka da bi dozvao najbolje poljoprivrednike i obrtnike na svoje vlastelinstvo.

Tako su 1840. došli i češki pivari.

 

Česi su ovdje najbrojnija manjina. Čine 21 posto ukupnog stanovništva grada. U Daruvaru je i sjedište Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, a poznata je i udruga Češka beseda osnovana 1907.

Predsjednik Češke besede Daruvar Tomislav Doležal dovro poznaje lokalnu povijest: ˝Upravo u ova područja su se najviše naseljavali. Prema nekim pričama baka i djedova valjda i zbog toga što je sam pejzaž i krajolik bio jako sličan onome odakle su oni došli˝.

Ima u okolici Daruvara i Talijana, Slovenaca, Nijemaca, Slovaka… Ljepota različitosti, koja se svakodnevno živi kao multikultura, najbolje se očituje u nastupima kulturno-umjetničkih društava.

Nošnje su obilježje identiteta svakog naroda. Ovi bilogorski, čuvajući svaki svoje običaje, obogatili su cijeli kraj.  Zato ga i zovu – Europa u malom.