Černigoj u Loškom dvorcu

 

 

TVSLO CERNIGOJ3U Škofjoj Loki, jednom od najstarijih slovenskih srednjevjekovnih gradova, u dvorcu – u Loškom muzeju, može se razgledati izložba Avgust Černigoj u mreži europskog konstruktivizma. Ona je dio međunarodnog istraživačkog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet).

Često se spominjalo da je Černigoj odlazio u tu znamenitu školu za arhitekturu, oblikovanje i vizualno umjetnost, zvanu DasStaatliche Bauhaus Weimar, no do sada nije bilo pravog dokaza za to. Barbara Sterle Vurnik je iz turinškog glavnog državnog arhiva (ThüringischesHauptstaatarchiv Weimar) pribavila dokumente, koji potvrđuju  njegovo dopisivanje sa školom.

BARBARA STERLE VURNIK, kustosica u Loškom muzeju, to potvrđuje: »Avgust Černigoj je bio jedini, koji je pohađao međunarodnu školu Bauhaus u Weimeru 1924.godine, pa smo odlučili da izložbu posvetimo upravo tom njegovom razdoblju.«

Izložba se usredotočuje na njegov rad u kazalištu i prikazuje scenografiju i kostime za scenu sv.Jakoba u Trstu. Slikar Avgust Černigoj je zajedno s pjesnikom Srečkom Kosovelom najznačajniji slovenski predstavnik povijesne avantgarde. Izložba će se moći razgledati do 15. veljače 2016.