Belvedere i Bischoffshausen

 

bischoffshausen 4U odjelu nazvanom Orangerie bečkog Belvederea do 16. vebljače 2016. može se razgledati velika retrospektiva posvećena koruškom slikaru Hansu Bischoffshausenu, koji je manje poznat od svojih suvremenika, primjerice Arnulfa Rainera ili Markusa Prachenskya.

Hans Bischoffshausen umro je 1987.  a sada je u svjetskome društvu, sa slavnim kolegama kao što su Yves Klein i Lucio Fontana, zastupljeni na ovoj izložbi.

Bischoffshausena su ubrajali u predstavnike takozvanih nultih kretnja, koji su krajnjom redukcijom sredstava stvarali novu formu umjetnosti. Godine 1959. stiže  u Pariz i nailazi na nerazumijevanje, kako svjedoči kustos HERALD KREJCI: “Jedan ga  je galerist pitao što on hoće, jer to što radi je kraj umjetnosti, a Bischoffshausen je odgovorio: ‘Ne, to je početak umjetnosti!’. Bio je uvjeren u ono što radi. ”

Svojim monokromnim, bijelim slikama Bischoffshausen nadilazi granice vidljivoga i granice samog slikarstva.  Govorio je: “Nije moguće prikazati svijet slikom.” Ironija sudbne – jer početkom 1970-ih Bischoffshausen počinje gubiti vid.  Jednoj je slici data dao nasloc “Slijepac opisuje  žuti horizont”.

Hans Bischoffshausen nadasve je cijenio duhovnost, može se uvjeriti svatko tko posjeti ovu izložbu, nazvanu “Mehr als Zero”.