Alpsko jahanje kroz Tirol

 

Mnogi jahači se vole vinuti u sedlo i na konju odjahati jesenji krajolik. U južnotirolskoj pokrajini Pustertal čine to uglavnom  u manjim grupama. Ovaj put ih predvodi strastveni jahač iz Sextena. Ondje počinje visinski izlet – najprije brdskom biciklom, a potom na konju – slikovitim Karnijskim gorjem na austrijsko-talijansko-slovenskoj granici. 

 

Autor: Thomas Hainz

Snimateljr: Werner Lanz

 

Pferde Sexten Rai Suedtirol4

 

Kasna je jesen idealna za  dugo jahanje. Stada su sišla s alpskih pašnjaka, otvorene su ograde i pašnjaci, pa konj i jahač imaju dovoljno mjesta na prostranim livadama.

Otvoreni prostori mame u slobodu.

A konju i jahaču ne treba mnogo, tvrdi uzgajivač KONRAD GASSLITTER: ˝Redaju se doživljaji raznih prostora, jurimo preko potoka i močvara, preko alpskih pašnjaka i proplanaka. Često nailazimo na drvene mostiće. Dakako, konj spremno svladava sve prepreke.˝

Tko voli konje, može puno naučiti od Konrada. On polazi od prisnog odnosa konja i jahača. Misli da i jahaču i konju treba osnovna edukacija. Jer jahanje je u biti jednostavno ako je komunikacija na visini.

Pferde Sexten Rai Suedtirol3

Pašnjak Nemesalm omiljeni je cilj ovdašnjih jahača. U Dolomitima starta ruta koja krivuda granicom između Austrije i Italije do Slovenije. Slavna se ruta zove Karnijska gorska kosa.

Organizator ovoga pothvata, vodič koji je i ljeti često na strmim rutama Dolomita, ipak u kasnu jesen ima više vremena za ono što voli i za visinsko jahanje s prijateljima.

MARTIN KOPRSGUTER ovako to doživljava: ˝Uglavnom svladavam litice s planinarima ili idemo u bespuća u  snijegu. Ove zime opet ćemo na sto skijaških tura. Kad  se navečer vraćam s vrhunca, divno se osjećam. Šutimo, nitko ništa ne pita.  Svatko je odgovoran samo za sebe i konja.˝

Domar s Nemesalma OTTO NIEDERKOFLER koji ih dočekuje, kaže: ˝Odmah idu dalje na konjuima, Karnijskom kosom… Sve do Slovenije. Osobit je to  doživljaj, to visinsko jahanji, brdima i pašnjacima, svraćamo na noćenje u jednu od mnogobrojnih brdskih kuća.˝

Pferde Sexten Rai Suedtirol1

Kratki su jesenji dani. Grupa se odlučuje za jednu rutu. Ondje je osobito snažan dojam svega što ljubiteljima konja nudi Karnijska gorska kosa.

U novije vrijeme konji uglavnom služe za sportsko jahanje te šetnje kroz šume i gore, iako je konj od pamtivjeka ponajprije vjerna radna životinja u strmim područjima.

No danas se konji i jahači neće mučiti – pred njima je još jedan divan dan.