13:02 / 30.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Prva mađarska Zaklada za spas zečeva

Spašavanje zečeva

Spašavanje zečeva

Foto: ADJ / MTVA

Nedavno je osnovana Prva mađarska zaklada za spašavanje zečeva. U kući njezine predsjednice ima ih posvuda. Neki su i bolesni nakon dugog boravka na ulici, jer su ih se vlasnici odrekli.

Zečevi su zauzeli garažu, dnevnu sobu, pa čak i spavaću sobu. Tako je kod Kriste već gotovo deset godina, točnije od 2014. Jer ona je otada svoj život posvetila spašavanju dugouhih kućnih ljubimaca koji su to prestali biti. Kad netko više ne može držati svog zečića kod kuće, njezina zaklada će ga uzeti na čuvanje sve dok mu ne nađe novi prikladan dom. A za neke od njih to znači – zauvijek. Jer ova se zaklada bavi ne samo udomljavanjem, nego i rehabilitacijom zekana, ako su ranjeni, bolesni ili trajno onesposobljeni za normalan život.

Spšavanje zečeva

Spšavanje zečeva

Foto: ADJ / MTVA

O njima se brinu prilježni volonteri, iza kojih su već stotine uspješnih udomljavanja. Na početku je to bila skupina sastavljena od nekoliko entuzijastičnih vlasnika kunića, a tijekom godina izrasla je u profesionalnu organizaciju s mrežom pristaša širom zemlje. Jer, uz hranjenje i medicinsku pomoć, naglasak stavljaju na edukaciju budućih timaritelja, koji svoje spoznaje šire i novim vlasnicima zečića. Naime, mnogi nisu sigurni kako ih točno održavati, unatoč najboljoj volji.

Spašavanje zečeva

Spašavanje zečeva

Foto: ADJ / MTVA

Primjerice, sjemenke iz trgovina za kućne ljubimce ni izdaleka nisu dovoljne za pravilnu prehranu i, ne daje li im se dovoljno svježeg povrća, mogu ozbiljno oboljeti. Također, nisu svi svjesni da su divlji zec iz prirode i domaći kunić različite životinje, pa imaju posve drugačije potrebe i ritam života. Zaklada spašava i jedne i druge. Posebno je teško stanje s mladuncima divljih zečeva koje su majke napustile, najčešće jer u prirodi nema više dovoljno hrane. Nekad bi ih 60% uginulo, a sad se stopa preokrenula i postotak preživjelih koji se mogu udomiti iznosi 80%.

Spašavanje zečeva

Spašavanje zečeva

Foto: ADJ / MTVA

Nažalost, sve češće im se javljaju privatne osobe koje su pronašle mladog divljeg zeca i traže pomoć u njegovom smještaju. Ozlijeđene zečiće liječe, odgajaju, a kad stasaju, vraćaju ih u prirodno stanište. To ponekad znači i veterinarske troškove izvan Zaklade, uz standardne investicije u opremu, hranu, pripravke za jačanje imuniteta, privremeno udomljavanje kod volontera dok je nekoj životinji potrebna danonoćna skrb. Naravno, tu uskaču prilozima donatori. Srećom, ima dosta onih koji ne misle kako je spašavanje zečeva nešto glupo i nepotrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!