16:56 / 24.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Plesna Madame Bovary

Madame Bovary, SNG Maribor

Madame Bovary, SNG Maribor

Foto: ADJ / TVSLO

Lažne vijesti, lažne veze, lažna ljepota, želja za pozornošću koja bi ispunila unutarnju prazninu u svijetu koji počiva na banalnim navikama... Sve su to elementi u kojima se isprepliće današnji svijet s melankolijom, besmislom i razočaranjem što ga je u Europi obilježio tzv. Mal du siècle početkom 19. stoljeća, a još ga itekako osjećaju junaci romanâ Gustavea Flauberta poput gospođe Bovary.


Na toj književnoj, a istodobno i društvenoj, potki počiva novo plesno čitanje romana o nesretnoj ženi koja nezaustavljivo srlja u vlastitu propast. U mariborskom Slovenskom narodnom kazalištu uprizorio ga je baletni ansambl predvođen solistima Catarinom de Meneses i Tamasom Daraijem, u inovativnoj i smjeloj koreografiji i režiji Valentine Turcu.

Madame Bovary, SNG Maribor

Madame Bovary, SNG Maribor

Foto: ADJ / TVSLO

Jedno je to u nizu njezinih nekonvencionalnih umjetničkih traganja. "Željeli smo napraviti jednu filmičnu predstavu, također s filmskim soundtrackom, koja progovara nekim drugačijim jezikom", pojašnjava ona. Ogleda se to u spajanju glazbenih predložaka klasičnih stranica Frédérica Chopina i minimalističke elektronske glazbe suvremenog američkog skladatelja Philipa Glassa. Uspješno – kažu oni koji su vidjeli predstavu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!