16:49 / 24.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Ledena kupelj za prvake

Markus Zadra, zimski kupač

Markus Zadra, zimski kupač

Foto: ADJ / RAI BZ

Zimu povezujemo sa snijegom, skijanjem, planinarenjem na svježem zraku i sličnim sportskim aktivnostima. Nipošto s kupaćim gaćicama i ronjenjem. Krivo – rekao bi jedan profesionalni sportaš. 

Svjetski prvak u kickboxingu Markus Zadra otkrio je kupanje u ledu. Zaslužio bi on svakako i drugačiju reportažu, o životu prožetom sportskim uspjesima – od prvih dječačkih treninga karatea u rodnom Meranu 1978. do zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u taekwondou u kategoriji iznad 80 kg u švedskom Helsinborgu 2020., a u međuvremenu mnoge medalje u natjecanjima u kickboxingu... No sve su to dvoranski uspjesi i o njima se dosta čulo u sportskim rubrikama talijanskih medija.

Zimsko kupanje u Južnom Tirolu

Zimsko kupanje u Južnom Tirolu

Foto: ADJ / RAI BZ

A ovo što radi usred snijega i leda na alpskim obroncima Južnog Tirola, primjer je posve drugačijih aktivnosti. Ili bi bilo bolje reći da su to dva lica iste medalje. Jer za kupanje u zaleđenom jezeru, nakon što je u njemu izbušena rupa upravo dovoljnog promjera da u nju stanu dva čovjeka, treba također ozbiljna tjelesna priprema, hrabrost, a netko bi rekao i zrnce ludosti. 

Zimsko kupanje

Zimsko kupanje

Foto: ADJ / RAI BZ

To je zabava dijametralno suprotna toplom jakuzziju. Pratimo Markusa na jezero Fennberg u pokrajini Alto Adige u siječnju, gdje se do zaleđene vode može doći samo prteći visoki snijeg. Ondje se spremno laća posla sa sjekirom i lopatom, kako bi najprije iskopao neku vrstu bazena. Samo se po sebi razumije da treba skupiti hrabrost i samo za razodjenuti se do gole kože pod teškim i tmastim oblacima. Tko to uspije, biva nagrađen, tvrde svi koji su probali.

Zimsko kupanje u Južnom Tirolu

Zimsko kupanje u Južnom Tirolu

Foto: ADJ / RAI BR

Samo to nikako ne smije činiti netko tko nije prošao ozbiljnu pripremu, ističe sportski stručnjak za prirodnu pedagogiju Philipp Schraut. On je Markusa osposobio za ovaj nesvakidašnji užitak, a sad će to veselje podijeliti s još jednim entuzijastom, koji se radi ovoga zaputio čak iz Poljske. Ne da u domovini nema dovoljno prilike za ledenu kupelj, ali bez sigurnog nadzora nikad se ne bi upustio u takvu pustolovinu. I, naravno: ne pokušavajte ovo raditi na svoju ruku. Ma kako atraktivno izgleda kad gledate profesionalce, zaista može biti opasno po život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!