17:00 / 24.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Glav-na stvar je na glavi

Hauptsache – Heads up, izložba

Hauptsache – Heads up, izložba

Foto: ADJ / BR

"Hauptsache – Heads up" – iza toga originalnog naslova krije se izložba šešira, kapa i hip-hop šilterica u minhenskom Bavarskom nacionalnom muzeju. Uzbudljivo je to putovanje kroz vrijeme, a glavni su vodič pokrivala za glavu različitih epoha, oblika i namjena. Nekoć su bili pouzdani znaci društvene hijerarhije, danas služe samopredstavljanju, ili predstavljaju jednostavno modne hirove. 

Hauptsache – Heads up, izložba

Hauptsache – Heads up, izložba

Foto: ADJ / BR

Šešir, recimo, ne samo da štiti od sunca i kiše, već puno govori o onome tko je ispod njega. Nose ga i žene i muškarci, a čini se da se vraća u modu na velika vrata, nakon godina prevlasti šilterica, kapuljača i vunenih kapa. A tek cilindar – taj modni dodatak bio je prvorazredno komunikacijsko sredstvo, koje bi nepogrešivo ukazivalo na status onoga tko ga nosi, a to je u pravilu muškarac. Kad ga stavi žena, bila je to u pravilu jaka poruka, koja priziva emancipaciju i jednakost spolova.


Sve u svemu 250 izložaka – samih šešira, kapa, velova i drugih pokrivala za glavu, te slika i skulptura na tu temu – pruža veličanstven pregled kulturne povijesti tih odjevnih predmeta: uz dizajnerske modele Diora, Cardina ili Saint Laurenta, te unikate Philipa Treacyja i Stephena Jonesa, tu su i oni koje su nosili slavni umjetnici, političari, pa i kraljevi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!