18:02 / 26.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Tršćanske reciklažne jedrilice

Audace Sailing Team

Audace Sailing Team

Foto: ADJ / RAI Trst

Jedrenje je Tršćanima vrlo drag sport. Ne čudi stoga što je njihov grad domaćin Barcolane, velikoga svjetskog jedriličarskog natjecanja. Međutim, jedan od problema s brodovima je njihov utjecaj na okoliš.

Nautička industrija smatra se visoko zagađujućom i nažalost utječe na okoliš više no što bismo pretpostavili. Naime, tek mali dio materijala od kojih se gradi većina plovila može se reciklirati. Upravo je zbog toga Sveučilište u Trstu osnovalo tim koji nastoji spojiti jedrenje i održivost. Ta skupina studenata i njihovih profesora zamalo su rješili taj problem. Mladi istraživači bave se projektiranjem i gradnjom plovila koja nemaju tako velik utjecaj na okoliš, a istodobno mogu biti konkurentna na međunarodnim regatama. 

Audace Sailing Team

Audace Sailing Team

Foto: ADJ / RAI Trst

Do sada se čini da su njihove jedrilice na pragu postizanja obaju ciljeva. Oni pažljivo planiraju i prate svaku fazu procesa – od dizajna do konstrukcije, i napokon završne regatne faze. Prvi su rezultati doista ohrabrujući: njihov brod od lanenih vlakana već postiže zavidne rezultate. Nema sumnje da će ova simpatična i vrijedna skupina naposljetku potpuno opravdati talijansko-englesko ime koje si je nadjenula: Audace Sailing Team, tj. Jedriličarski tim Hrabri

Audace Sailing Team

Audace Sailing Team

Foto: ADJ / RAI Trst

Pedesetak njegovih članova dobilo je dvije zasebne prostorije unutar Sveučilišta: ured za planiranje i gradilište. A na nekoliko koraka odatle je more, gdje mogu izravno eksperimentirati s prototipovima što ih naprave. Spaja ih zajednička strast da na terenu vide ono što je prije bilo vidljivo samo na ekranu računala. I dokazali su kako su sposobni izvesti različite proizvodne procese, od vanjskog bojanja trupa do laminiranja elemenata složenog oblika plovila. Posebno su ponosni na inovativni postupak vakuumske laminacije trupa u jednom koraku.

Bai-Lina Rossa

Bai-Lina Rossa

Foto: ADJ / RAI Trst

Na taj način proizveli su dvije natjecateljske jedrilice. Nazvali su ih Lina i Bai-Lina Rossa. I već su se dokazali na regati 1001 VelaCup u Mondellu na Siciliji, gdje se studente potiče da se natječu na vlastitim skifovima klase R3, dizajniranim i izrađenim od najmanje 75% ekološki održivih materijala. Ove godine Audace Sailing Team sprema se za SuMooth Challenge krajem lipnja u Malcesineu na Jezeru Garda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!