10:46 / 25.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Trešnje iz Goriških Brda

Briške trešnje

Briške trešnje

Foto: ADJ / TVSLO

Festival trešanja - priredba bogata etnološkim, kulturnim i sportskim sadržajima zabava je za sve generacije. Ove se godine održava 3. i 4. lipnja.

Goriška Brda poznata su kao najjača slovenska vinska regija s čak 150 vinara na otprilike pet tisuća stanovnika. No posljednjih se godina na tome području sve više ističe i ekološka proizvodnja maslina i voća. Ima tu jabuka, krušaka, dakako grožđa, a početkom ljeta u središtu su pozornosti nadaleko poznate slatke briške češnje. Ima ih dovoljno i za cijeli festival, koji se obično organizira prvog lipanjskog vikenda.

Festival briških trešanja

Festival briških trešanja

Foto: ADJ / TVSLO

Taj praznik trešanja svake godine privuče više od trideset tisuća posjetitelja. Dolaze sa svih strana Slovenije, ali i iz susjednih talijanskih, austrijskih, pa i hrvatskih regija. Uz gastronomske užitke u jelima od odabranih vrsta tih sjajnih čvrstih crvenih kuglica, tu su brojna druga događanja u kojima se može izravno sudjelovati. Neki najradije dolaze na kraj Festivala, kako bi gledali tradicionalne nedjeljne povorke.

Priprava jela od trešanja

Priprava jela od trešanja

Foto: ADJ / TVSLO

Dani trešanja redovito povezuju brdska sela. Ovaj put su im ravnopravni domaćini njih šest: Dobrovo, Medana, Kojsko, Gonjače, Kozana i Cerovo. Organizatori su se pobrinuli za besplatan autobusni prijevoz između njih, tako da gosti mogu stići na vrijeme do svih točki koje ih zanimaju i imati dosta prostora za druženje s ljubaznim domaćim stanovništvom. Naime, u program su uklopljeni obilasci lokalnih znamenitosti i prigodnih izložbi, projekcije, demonstracije, radionice, kušaonice, glazbeni i plesni nastupi...

Briške trešnje, tradicija ne blijedi

Briške trešnje, tradicija ne blijedi

Foto: ADJ / TVSLO

Možda ne znate da su glavni europski proizvođači trešanja s područja Mediterana. A valoviti zeleni brežuljci Zapadne Slovenije, smješteni upravo između svježih vjetrova Alpa i toploga Jadrana, idealno su mjesto za njihov uzgoj. U novije vrijeme se posebno polaže na revitalizaciju i dalji uzgoj starih sorti. Pa ako i promašite sam festivalski vikend, vrijedi doći ovamo bilo kad u doba berbe trešanja i kušati raznovrsne recepte vještih goriških baka, koje uvijek prate i zanimljive priče iz prošlosti. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!