18:40 / 26.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Sinagoga u srcu Segedina

Kupola segedinske sinagoge

Kupola segedinske sinagoge

Foto: ADJ / MTVA

Segedinska sinagoga druga je po veličini u Mađarskoj, a četvrta u Europi. S 48 metara visine i isto toliko širine, ona govori o povijesnom društvenom statusu gradske židovske zajednice. 

Sinagoga je građena između 1900. i 1905. godine u eklektičkom arhitektonskom stilu s romaničkim, gotičkim, baroknim i secesijskim elementima. Taj stil, u kojem se osjećaju maurski utjecaji, bio je izrazito omiljen kod izgradnje sinagoga u vrijeme "emancipacije", jer je naglašavao istočno podrijetlo Mađara, istodobno ukazujući na raznolikost nacije i sposobnost asimilacije židovske zajednice. Na to ukazuje i središnji luk unutrašnje konstrukcije, gdje je ispisana biblijska zapovijed "Voli svoga susjeda..." na hebrejskom i mađarskom jeziku.

Sinagoga u srcu Segedina

Sinagoga u srcu Segedina

Foto: ADJ / MTVA

Najprije crkva, koja od svojeg posvećenja funkcionira kao treća sinagoga u segedinskoj zajednici, prije šest je godina doživjela dojmljivu obnovu, vrijednu 950 milijuna forinta. Zovu je Novom sinagogom, jer je naslijedila tzv. Staru sinagogu, koja još uvijek stoji na istoj parceli, no više nema vjersku namjenu. 


Naime, zajednica se u 19. stoljeću brzo širila, pa je glavni rabin Immánuel Löw 1897. raspisao natječaj za veću i reprezentativniju bogomolju. Sva očekivanja nadmašilo je remek-djelo poznatoga arhitekta Lipóta Baumhorna, učenika tada slavnoga Ödöna Lechnera i najplodnijeg projektanta sinagoga u modernoj Europi.

Unutrašnjost segedinske sinagoge

Unutrašnjost segedinske sinagoge

Foto: ADJ / MTVA

Omeđen stupovima od lijevanog željeza i željeznom strukturom, interijer obiluje prekrasnim plavim i zlatnim bojama, a poseban ukras čine oslikani prozori Mikse Rótha, međunarodno priznatog umjetnika vitraja tog doba, koji prikazuju blagdanske cikluse židovske godine. Na vrhu je filigranski izrađena staklena kupola začudne ljepote. Zahvaljujući izvrsnoj akustici, sinagoga često služi kao mjesto posebna ugođaja za orguljaške koncerte, ali i priredbe kvalitetne moderne glazbe.

Povijesne slike segedinske sinagoge

Povijesne slike segedinske sinagoge

Foto: ADJ / MTVA

Premda je tijekom Drugog svjetsko rata bila dio segedinskoga geta, sinagoga je uspjela izbjeći rušenje. Tijekom obnove od 2015. do 2017. vraćeni su u izvorno stanje cijela krovna konstrukcija s kupolom i pročelje, pojačana je željezna ograda i restaurirani su vitraji. Ove godine 18. i 19. svibnja vjernici su proslavili 120. obljetnicu posvete ovoga svetišta. Tom su prigodom organizirali niz prezentacija i diskusija o životu segedinskih Židova kroz povijest, a omogućen je i posjet objema sinagogama uz stručno vodstvo sadašnjeg rabina Attile Kendrusza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!