11:16 / 25.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Samoborsko "Brdo knjiga"

Spoj planina i knjiga

Spoj planina i knjiga

Foto: ADJ / HTV

Festival knjiga i planina – tako su označili prilikom prošlogodišnjeg osnutka međunarodni književni skup, posvećen najrazličitijim stranama ljudskog iskustva u susretu s tom prirodnom tvorevinom, dostojnom strahopoštovanja i izvorom neiscrpnoga nadahnuća. Zanimljiv podatak iznosi Željko Žarak iz izdavačke kuće "Libricon", planinar i jedan od inicijatora ovoga Festivala: "Sve je veći broj izdanja posvećenih osobnom iskustvu na planini".


U prilog tomu govori i Nikola Horvat – autor knjiga, planinarskih vodiča i filmova, te hodač na duge staze, koji se potvrdio na glasovitom američkom planinarskom putu Pacific Crest Trail: "Možda najbolji način putovanja je upravo to sporo hodanje i jedan meditativni, uporni korak".

Nikola Horvat na "Brdu knjiga"

Nikola Horvat na "Brdu knjiga"

Foto: ADJ / HTV

No predstavljena su i posve dokumentarna djela, puna zanimljivih činjenica, poput one što je iznosi umirovljena profesorica matematike i fizike Ana Lemić u golemoj knjizi posvećenoj velebitskim selima i stanovima: "U početku su gradili drvene kuće, a onda je austrijska carevina to zabranila zbog sječe drva, pa su morali zidati samo od kamena".


U svakom slučaju, "Brdo knjiga" svakako će se s nestrpljenjem očekivati i iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!