10:50 / 25.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Rotor od plastičnog otpada

Pokusni rotor u Aszódu

Pokusni rotor u Aszódu

Foto: ADJ / MTVA

Kružni tok bez kolničke konstrukcije i dodatnog asfaltiranja – omogućila je to inovativna tehnologija, koja podrazumjeva preraspodjelu postojeće asfaltirane površine fiksiranjem plastičnih elemenata, uz modificiranje postojećih horizontalnih oznaka i prometnih znakova. Tako su mađarski graditelji izveli rješenje eksperimentalnog raskrižja u središtu grada Aszóda na raskrižju ulica Pesti út. i Deák Ferenc.


Čvrsta i izdržljiva konstrukcija, otporna na sve vremenske uvjete, zahtijevala je devet tona reciklirane plastike. Ovaj se materijal također lakše nosi s neravninama na cesti, a na dnu sastavnih elemenata su udubljenja kroz koja površinska voda može nesmetano otjecati. Ukupnu investiciju od 38 milijuna forinti osigurala je neprofitna organizacija "Magyar Közút". Radovi su dovršeni u samo tri dana.

Pokusni rotor u Aszódu

Pokusni rotor u Aszódu

Foto: ADJ / MTVA

Kao što se inače prakticira kod eksperimentalnih programa, inženjeri i laboratorijski stručnjaci planiraju nadzirati održavanje rotora, njegov utjecaj na okoliš i učinak na promet. Nakon tako prikupljenih iskustava u održavanju na licu mjesta i opsežnih testova, moći će procijeniti širu primjenjivost sličnih konstrukcija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!